– Guvernerku Mary Fallin treba pohvaliti zbog odlučnosti u ozakonjenju Propisa o zaštiti nerođenog djeteta od pobačaja komadanjem kojim će ovaj barbarski i neljudski čin biti zabranjen u našoj državi – rekao je predsjednik udruge „Oklahoma za život“ Tony Lauinger.

O ovom obliku pobačaja, od kojega u SAD-u prema objavljenim statistikama godišnje strada oko 100 tisuća nerođene djece, više je puta govorio i sudac Američkog vrhovnog suda Anthony Kennedy. U svojem izdvojenom mišljenju u slučaju iz 2000. godine, Kennedy je napisao kako „u ‘pobačaju komadanjem’ fetus uglavnom umire poput odrasle osobe ili djeteta. Krvari do smrti dok ga se komada dio po dio. Fetus na početku postupka može biti živ, te čak i preživjeti neko vrijeme, dok se dijelovi njegova tijela trgaju“.

Zakon čija primjena kreće od 1. studenoga, podržalo je 84 zastupnika u predstavničkom domu, dok su protiv bila samo dva zastupnika.

Carol Tobias, predsjednik najstarije i najveće pro-life organizacije u SAD-u, s oduševljenjem je izjavio je kako ovi procesi „imaju snagu promijeniti javno mnijenje glede jezive realnosti pobačaja u Sjedinjenim Državama“.

Pobornici pobačaja, te liberalni američki mediji osudili su zabranu nazvavši je „pravnim udarom“ usmjerenim protiv „uobičajene metode okončanja trudnoće u drugom tromjesečju“.

Za novinarku i pro-life aktivisticu Jill Stanek, zabrana intaktne dilatacije i evakuacije, osim što će spasiti živote nerođene djece, ima i veliku edukativnu ulogu. Stanek je podsjetila na primjer pobačaja s djelomičnim rođenjem kojega su mnoge američke države počele zabranjivati krajem 90-ih godina prošloga stoljeća, da bi ga konačno 2003. godine američki predsjednik George W. Bush u potpunosti zabranio u čitavom SAD-u, što je 2007. godine potvrdio i Američki vrhovni sud u slučaju Gonzales v. Carhart.

Mnogi se nadaju kako će i ostale savezne države slijediti primjer Kansasa i Oklahome.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net