Nakon ruske aneksije Krima i neustavnog referenduma, „mjesne su vlasti proglasile poseban zakon, koji obvezuje sve vjerske zajednice da obnove svoju registraciju, a za ukrajinsku grkokatoličku Crkvu to bi moglo biti vrlo teško“, rekao je nadbiskup Shevchuk. „To znači da ćemo, počevši od siječnja 2015. godine, jednostavno biti izvan zakona.“

Humanitarno stanje u istočnoj Ukrajini je „jako teško jer je oko 5 milijuna ljudi pogođeno ratom, glađu i sada… zimom.“ Dosada je u sukobima stradalo preko 4000 osoba. U području Donetska su na službi ostala samo tri katolička svećenika: dva istočnog i jedan latinskog obreda – rekao je nadbiskup i objasnio da pokušavaju pružati humanitarnu pomoć putem Caritasa.

Ukrajinski je grkokatolički primas nadalje pozvao pravoslavne Crkve na veće zalaganje za mir između Ukrajine i Rusije. „Vjerujem, i rekao bih da je to nada za Ukrajinu i Rusiju, da ruska pravoslavna Crkva i ukrajinski pravoslavci u zajedništvu s Moskovskim patrijarhatom mogu puno više doprinijeti pomirenju naših dviju zemalja“ i „mogu učiniti puno više kako bi se spriječilo krvoproliće i rat u istočnoj Ukrajini“.

Govoreći o ulozi istočnih katolika kao mosta između Zapada i Istoka, nadbiskup Shevchuk je rekao: „Pokušavamo biti posrednici i to je slika našega poslanja kao istočne katoličke Crkve, koja je i u punome zajedništvu sa Svetim Ocem, sa zapadnim kršćanstvom, ali i utjelovljuje istočnu kršćansku duhovnu, liturgijsku i teološku tradiciju.“ Zbog toga, dodaje, „možemo biti dobri posrednici i pomoći da Zapad otkrije Istok i Istok otkrije Zapad.“

Osvrćući se na značajan porast ukrajinskih grkokatolika u zadnjih dvadeset i pet godina, to jest od „izlaska iz podzemlja“, nadbiskup je istaknuo: „Crkva koja je izašla iz katakombi imala je više ili manje 300 svećenika s prosječnom dobi od 60 godina. Sada, imamo više od 3000 svećenika, s prosječnom dobi od 35 godina. Ja, poglavar ove Crkve, imam 44 godine. To su jednostavno vrlo konkretni znakovi živosti“, kazao je nadbiskup Shevchuk.

RV | Bitno.net