Kršćani u Iraku ne bi se trebali bojati proslaviti Uskrs, izjavio je kaldejski katolički nadbiskup Kirkuka Louis Sako. Irački kršćani su članovi patničke Crkve, podsjetio je Sako. Korizmeno vrijeme za njih je iz godine u godinu razlog više da dublje promišljaju o vjeri, a unatoč kritičnoj situaciji ne očajavaju.

Prisutnost kršćana u Kirkuku ima dublji smisao za “našu muslimansku braću”, rekao je nadbiskup. Podsjetio je pritom na nedavnu izjavu jednog uglednog političara da “samo kršćani mogu dovesti Irak na put napretka”. Zbog toga je, izvijestio je Sako, i on pozvan da bude posrednik u pokretanju dijaloga između predstavnika različitih etničkih i političkih skupina u naftnoj metropoli.

Kao uvod u taj dijalog kaldejski katolički nadbiskup pozvao je 2. travnja na sastanak u nadbiskupijskim prostorima stranačke lidere, parlamentarce i lokalne predstavnike iz različitih etničkih i političkih krugova, ali također i policijske i vojne časnike, sveučilišne profesore, predstavnike civilnog društva, kao i sunitske i šijitske vjerske službenike.

Libanonski maronitski svećenik Maroun Atallah, koji sa skupinom hodočasnika boravi u Kirkuk gdje će proslaviti Uskrs zajedno s iračkim kršćanima, izvijestio je tom prilikom o iskustvima suživota i zajedničke obnove u svojoj domovini. U emocionalnom govoru svećenik je uskliknuo: “Mi smo braća, jer smo stvoreni od istog Boga, jer je Abraham otac svih nas, jer smo djeca iste domovine i imamo zajedničku kulturu. Zašto bismo onda živjeli u sukobima?”
Na vraćanje zajedničkim korijenima pozvao je i nadbiskup Sako, ističući kako oni omogućuju zajednički suživot u miru. Bez želje za suživotom nemoguć je ljudski, moralni, duhovni i gospodarski napredak za muslimane i kršćane, Arape i Kurde.

Pomoćni biskup Bagdada Shlemon Warduni rekao je u razgovoru s novinarima kako kršćani u glavnome gradu Iraka očekuju zaštitu posebnim sigurnosnim mjerama tijekom Velikog tjedna i Uskrsa. Iako su vjernici svjesni opasnosti, misa na Veliki četvrtak, obredi na Veliki petak, vazmeno bdijenje i uskrsne mise slavit će se kao i obično. Ipak križni put, koji se tradicionalno priređuje na gradskim ulicama, kako bi se izbjegli sukobi održavat će se samo u crkvama. Na Cvjetnicu ove su se godine vjernici okupili u još većem broju nego u posljednjih nekoliko godina.(ika/bitno.net)