Nadbiskup Torina Cesare Nosiglia, predstavljajući na tiskovnoj konferenciji  dokument namijenjen biskupijskoj zajednici i upućenom na stotinjak adresa istaknutih osoba Torina, provokativno se je zapitao zašto ne otvarati oratorije, mjesta okupljanja, unutar trgovačkih centara koji bi bili instrument Crkve „koja mora biti više misionarska“, u smislu da se mora uključiti u konkretne stvarnosti i posljedično tome „ići u susret mladima tamo gdje se nalaze“, javlja portal Vatikan insider.

„Kada susrećem mlade, rekao je Nadbiskup, često mi kažu da osjećaju Crkvu previše udaljenu. Zahvaljuju mi ne toliko na onom što im govorim, već što sam ih došao susresti. Možda bi trebali otvoriti naše oratorije i mjesta okupljanja i u trgovačkim centrima, idući tamo gdje su mladi, bez da ih čekamo da dođu k nama“.

„Problemi mladih –  naglasio je mons. Nosiglia –  ne završavaju s tematikom zapošljavanja. Njihova krhkost ima različite uzroke, od kulture nihilizma i konzumizma preko oslabljenih uloga majki i očeva do odsutnosti vjerske dimenzije. Važno je pohvatati sve te niti, pokazati djelima da se u njih vjeruje, ali i pozvati mlade na njihovu odgovornost“.

Stoga po nadbiskupu Torina nužno je izgraditi Crkvu koje će biti „sve manje autoreferencijalna“, a otvorena za potrebe i pitanja o smislu suvremenog svijeta.

Marijo Udina |  Bitno.net