Nazaret

– Moja je velika želja da Blagovijest postane službenim praznikom za cijeli Nazaret – izjavio je nedavno izabrani gradonačelnik ovog većinski muslimanskog grada u Izraelu Ali Sallam.

Prigodom nedavnog susreta s predstavnicima vjerskih zajednica koji su mu došli čestitati na izboru, novoizabrani gradonačelnik je  izjavio kako bi Blagovijest, po uzoru na Libanon u kojemu je od 2010. godine proglašena državnim praznikom, zbog svojega sadržaja trebala na jednak načini biti proslavljana i u Nazaretu.

– Budući da se u Kuranu na više mjesta spominje Djevica Marija, te je ovaj blagdan proglašen državnim praznikom u Libanonu, zašto ne učiniti isto u Nazaretu, gradu u kojemu se Navještenje dogodilo? – izjavio je Sallam.

Prema riječima službenih predstavnika Latinskog patrijarhata, Sallam je objasnio kako i muslimani gaje poštovanje prema Blaženoj Djevici Mariji, te kako ona povezuje pripadnike dvaju religija, a njegove su riječi  s odobravanjem i gromkim pljeskom popratili svi okupljeni.

Dodajmo kako Nazaret broji oko 80.000 stanovnika, većinom Arapa, od kojih je 69% muslimanske, a 30% kršćanske vjeroispovijesti, a zbog čega ga se često naziva i “arapskom prijestolnicom” u Izraelu. Novi gradonačelnik, iako nositelj i osnivač službeno sekularne građanske liste „Nassirati“ (Moj Nazaret), pripada muslimanskoj zajednici.

M. V. / Bitno.net