Više od 300 Pakistanaca okupilo se ove nedjelje ispred crkve sv. Antuna u Lahoreu u znak solidarnosti prema kršćanima stradalima u nedavnom terorističkom napadu u kojemu je, nakon nedjeljne svete mise, ubijeno više od 100 kršćana.

– Teroristi su nam pokazali što rade nedjeljom. Sada im želimo pokazati što mi radimo nedjeljom – riječi su Muhameda Jibrana Nasira, organizatora muslimansko-kršćanskog ljudskog lanca solidarnosti ispred crkve sv. Antuna u Lahoreu.

Nakon što je muftija Muhamed Farooq ispred crkve održao govor, citirajući retke iz Kurana koji pozivaju na toleranciju i poštivanje drugih vjera, prišao mu je otac Nasir Gulfam. Stojeći jedan kraj drugoga, rame uz rame, na najbolji su način pokazali što znače riječi „jedan narod – ista krv“, ispisane na brojnim transparentima.

– Ne vidim zašto naši političari i vođe ne izađu iz svojih domova i ne napuste luksuz svojih sigurnih kuća i pokažu solidarnost s običnim čovjekom – pita se Muhamed Jibran Nasir koji je iz Karachija, zajedno sa svojim prijateljima, došao u Lahore kako bi pokazao važnost međuvjerske sloge.

Prilika je ovo da se prisjetimo i riječi pape Franje izgovorenih prigodom završetka Ramazana u kojima je ukazao na važnost uzajamnog poštovanja kršćana i muslimana:

– Pozvani smo poštovati religiju drugoga, njezin nauk, simbole i vrijednosti i očitovati posebno poštovanje vjerskim poglavarima i bogomoljama… jer koliko boli nanose napadi na jedne ili druge.

U oblikovanju ovakvih stavova veliku ulogu ima odgoj mladih koje, prema Papinim riječima, treba odgajati tako „da s poštovanjem misle i govore o drugim religijama i njihovim sljedbenicima, izbjegavajući ismijavanje i blaćenje njihovih uvjerenja i praksa. Svi znamo da je uzajamno poštovanje temeljno u svakom ljudskom odnosu, osobito između osoba koje ispovijedaju neku vjeru. Jedino tako može rasti iskreno i dugotrajno prijateljstvo.

M.V. | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]