Vodeći francuski imami okupili su se jučer u blizini pariške koncertne dvorane Bataclan u kojoj je u zastrašujućem pokolju život izgubilo više od 90 osoba, kako bi polaganjem bijelih ruža odali počast žrtvama.

Među njima je bio i imam južnofrancuskog grada Nîmesa i podpredsjednik Francuskog vijeća imama Hocine Drouiche, čiji je govor izazvao veliku pažnju javnosti.

Nakon što je odlučno odbacio svaki oblik nasilja u ime islama koji predstavlja „život i nadu, a ne smrt i mržnju“, kazao je kako stravični pokolj „nije samo napad na Francusku već na na čitavo čovječanstvo“.

– Osuđujemo ovu tragediju kao francuski državljani ali i kao muslimani, budući da su ovi napadi počinjeni u ime naše religije. Muslimani su pozvani osuditi ove napade kako ne bi dopustili da islam postane taoc u rukama neznalica i ekstremista – rekao je Drouiche, te iznio vrlo oštru kritiku svoje subraće u vjeri:

– Paradoksalno je da islamskim zajednicama u Europi ne postoji stvarna želja za dijalogom i otvorenošću. Govorimo o toleranciji i oprostu, a zapravo se bojimo dijaloga s drugima. Istovremeno, mislimo kako je islam jedina prava religija na svijetu, te da su svi drugi nevjernici. Ova ideja muslimane može voditi u aroganciju i gordost. No, skromnost i poštivanje drugih trebali bi biti stupovi moralnosti u islamu. Kad govorimo o ovim vrednotama i ulazimo u proces dijaloga s francuskim društvom, optužuje nas se za izdaju… Sada moramo imati hrabrosti reći kako se muslimani nisu istinski posvetili traženju rješenja velikih problema radikalizma i mržnje.

Glavni uzrok ovakvog stanja Drouiche vidi u zanemarivanju razuma koje je prisutno u islamu, a o čemu je više puta govorio i papa Benedikt XVI. (Vidi: Govor u Regensburgu).

– Muslimani su stoljećima isključivali razum i razumnost iz svojeg vjerskog života. U suvremenoj islamskoj misli postoji ozbiljna kriza razuma. Posljedično, muslimani žive u paradoksu, ne samo u odnosu prema islamskim već i europskim vrijednostima – izjavio je nimeški imam.

Na kraju svojeg govora Drouiche je zahvalio francuskom narodu što nije upao u zamku generaliziranja, te naglasio je kako je većina muslimana tolerantna i otvorena.

– Nekolicina ekstremista ne može zaustaviti suživot i bratstvo. Naša će nada biti snažnija i jača ukoliko se muslimani zajednički zauzmu oko suradnje i društvenog djelovanja protiv ekstremizma i mržnje – zaključio je Drouiche.

Svoju poruku uputio je i Hassen Chalghoumi, imam islamske zajednice iz pariškog predgrađa Drancyja.

– Svima koji koriste govor mržnje nije mjesto u Francuskoj i takva mjesta na kojima se propovijeda mržnja nisu mjesta molitve. Nakon ove tragedije… vrijeme je da se ta mjesta mržnje zatvore – rekao je imam Chalghoumi koji je i sam postao predmetom „fatve“ Islamske države kojom se traži njegova smrt.

Susretu su nazočili i predstavnici židovske zajednice kako bi izrazili međuvjersku solidarnost, a osobito dojmljiv trenutak bilo je zajedničko izvođenje francuske državne himne.

Dodajmo kako su francuske vlasti odlučile zatvoriti 34 džamije u kojima su imami propovijedali mržnju prema nemuslimanima.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net