Kenijski musliman Salah Farah, čovjek koji je branio kršćane kada su teroristi iz al-Šababa napali autobus u kojem su putovali pri čemu je ranjen, preminuo je u bolnici u Nairobiju tijekom operacije, izvijestile su agencije.

Farah, inače učitelj u gradu Mandera, bio je u autobusu koji su u prosincu iz zasjede napali islamistički teroristi. Islamisti su tražili od putnika da se razdvoje na kršćane i muslimane, kako bi onda mogli pobiti Isusove sljedbenike. Nekoliko muslimana, među njima i Farah, to su odbili i rekli teroristima da ih “zajedno ubiju ili da ih puste na miru”.

Kako su napisali kenijski mediji, teroristi nisu željeli ubijati i muslimane bojeći se osvete lokalnog stanovništva, pa su pustili putnike. Međutim, dok je autobus odlazio pucali su na njega i pri tome ubili dvoje, te ranili troje ljudi, među njima i Faraha.

Učitelj i otac petoro djece prebačen je u Nairobi i tamo je bio uspješno liječen, ali su u nedjelju nastale komplikacije i liječnici ga više nisu mogli spasiti.

Prije smrti Farah je novinarima objasnio zašto je zaštitio kršćane.

“Braća smo. Samo nas religija razlikuje i zato tražim od moje braće muslimana da brinu za kršćane, tako da bi i kršćani mogli brinuti za nas. Pomažimo jedni drugima i pokušajmo živjeti u miru”.

Brat Salaha Fariha Rašid je nakon njegove smrti izjavio da se nada kako će njegova žrtva pomoći da “kršćani i muslimani u Keniji žive u miru i harmoniji”.

Kenijski mediji napisali su kako je učitelj Salah Farah istinski “nacionalni heroj” Kenije.

G. An. | Bitno.net