Foto: Vatican Radio

Svaki put kada slavimo posvetu neke crkve, sjećamo se egzistencijalne istine kako je materijalni hram znak žive Crkve, to jest duhovnoga hrama. Isus je u današnjem evanđelju otkrio kako Božji hram nije samo građevina, već njegovo vlastito tijelo, izgrađeno od živoga kamenja. Svaki kršćanin, snagom krštenja, ugrađen je u to Božje zdanje: u zajednicu posvećenih Kristovom krvlju – objasnio je Sveti Otac, dodajući kako to od svakog kršćanina traži dosljednost u vjeri i kršćanskom svjedočenju.

To nije lako – svi to znamo – dosljednost u životu između vjere i svjedočanstva, rekao je Papa, ali svi trebamo ostvarivati tu dosljednost u svakodnevnom životu. Ona je milost Duha Svetoga, za koju moramo moliti. I danas je Crkva pozvana biti u svijetu zajednica koja, krštenjem ukorijenjena u Kristu, ispovijeda s poniznošću i hrabrošću vjeru u njega, svjedočeći to u ljubavi. Vjera i ljubav idu zajedno – naglasio je Sveti Otac. Ljubav je izražaj vjere, a vjera je objašnjenje temelja ljubavi.

Osim što nas potiče da promišljamo zajedništvo svih Crkvi po Petru, posveta nas Lateranske bazilike, po analogiji, potiče da nadvladamo zidove neprijateljstva i ravnodušnosti; da gradimo mostove razumijevanja i dijaloga, kako bi se na svijetu stvorila jedna obitelj, međusobno pomirena, bratska i solidarna – smatra papa Franjo.

Poslije molitve Angelusa, Papa je podsjetio kako je prije 25 godina, 9. studenog 1989., pao Berlinski zid, koji je toliko dugo dijelio grad na dvoje i bio simbolom ideološke podjele Europe i čitavoga svijeta. Pad se dogodio iznenada, ali je omogućen dugim i napornim zalaganjem tolikih osoba koje su se za to borile, molile i trpile, pa i žrtvovale vlastite živote. Među njima glavnu je ulogu imao sveti papa Ivan Pavao II. – kazao je Sveti Otac Franjo, dodajući:
Molim da se uz Gospodinovu pomoć i suradnju svih ljudi dobre volje, uvijek sve više širi kultura susreta, koja može srušiti sve zidove koji i dalje dijele svijet, te da se više nikada nevine osobe ne progone i ne ubijaju zbog njihovih vjerovanja i njihove religije. Gdje su zidovi, srce je zatvoreno. Trebaju nam mostovi, ne zidovi!

Spominjući kako se u Italiji danas slavi dan zahvale na temu Hraniti planet. Energija za život, Papa se pridružio biskupima u pozivu da nikome ne manjka svakodnevni kruh. U tome kontekstu je papa Franjo spomenuo i Rimski biskupijski dan za očuvanje stvorenoga, s ciljem promicanja života koji se temelji na poštovanju prema okolišu, potvrđujući savez između čovjeka, kojemu je povjerena skrb za stvoreno, i njegova Stvoritelja.
Na kraju je Papa pozdravio okupljene hodočasnike, podsjetio ih da mole za njega te ih otpustio svojim uobičajenim pozdravom.

RV | Bitno.net