Malezija

“Moramo se aktivno oduprijeti svima koji koriste političku prednost rase i religije za stvaranje straha i mržnje prema drugima”, navodi se u javnom pozivu upućenom “svim mirnim i miroljubivim Malezijcima” objavljenom u ponedjeljak 27. kolovoza u povodu 56. dana neovisnosti zemlje (31. kolovoza), izvijestila je njemačka katolička tiskovna agencija KNA.

Od svog nedavnog poraza na parlamentarnim izborima početkom svibnja, vladajuća stranka UMNO pojačano je zastupala politiku muslimanske malezijske većine protiv etničkih i vjerskih manjina. Konkretno, malezijski i kineski kršćani predstavljeni su kao prijetnja unutarnjoj sigurnosti i islamu. UMNO u tome podupiru pojedine dnevne novine i desničarske islamističke skupine.

U središtu spora uporaba je riječi “Alah”. Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je, naime, katoličkom tjedniku “The Herald” u njegovom malezijskom izdanju prevođenje riječi Bog s arapskom riječi “Alah”. Žalbeni postupak u tzv. “slučaju Alaha” trebao bi biti proveden početkom rujna u Kuala Lumpuru.
Malezija je multietnička i multivjerska država. Prema Ustavu, islam je službena religija i etnički Malajci po rođenju automatski se vode kao muslimani. Ukupno, 60 posto od 28 milijuna stanovnika Malezije su muslimani.

(ika/bitno.net)