– Opatija je otvorena u svako doba dana i pomoći ćemo svakome tko kuca na naša vrata. Isus je rekao kako u strancu možemo susresti Gospodina. Naša je dužnost služiti Gospodinu kad god susretnemo stranca. Primili smo grupu izbjeglica koja je bila na putu prema Austriji i Njemačkoj, ali nije bila u stanju nastaviti putovanje. Nismo ih mogli ostaviti na kiši u parku. Ponudili smo im smještaj, topli obrok i tuš – rekao je u razgovoru za katoličku talijansku televiziju  TV2000 otac Imre Gerecz.

Iako ovakvim potezom riskiraju pravni progon, budući da bi prema riječima mađarskog kardinala Erdőa Crkva mogla biti optužena za trgovinu ljudima ukoliko u svoje prostore primi tražitelje azila, mađarskim benediktincima evanđeoski je zakon očito važniji od onog ljudskog.

– Ne možemo nikoga ostaviti vani jer bi to bilo u suprotnosti s Evanđeljem – objasnio je nadopat Asztrik Várszegi koji je izričito naložio kako svi koji zatraže smještaj u opatiji i odgojnom centru moraju biti primljeni.

Kako prenose mađarski mediji, među izbjeglicama su bila i dvojica dječaka od oko 12 godina koji su na put prema Zapadu krenula bez svojih obitelji. Zahvaljujući benediktincima, dječaci su telefonom razgovarali sa svojim roditeljima. U akciju pomaganja uključili su se i volonteri, te učenici benediktinske srednje škole.

Zanimljivo, tijekom Drugog svjetskog rata ovaj je samostan mnogim Židovima postao sklonište od nacističkih progona. I danas, unatoč nedostatku prostora, benediktinci nastoje pomoći potrebnima nadajući se kako će izbjeglička kriza uskoro biti primjereno riješena.

M.V.|Bitno.net