ivan pavao

Mađarske komunističke obavještajne službe pokušavale su svojim aktivnostima spriječiti izbor nadbiskupa krakovskog kardinala Karola Wojtyłe za papu, pokazuju novi dokumenti koji uskoro trebaju doći u Institut nacionalnog sjećanja (IPN), poljsku instituciju koja se bavi zločinima komunističkog režima.

Vijest o dokumentima objavili su poljski mediji, opisujući kako su IPN i njihove mađarske kolege iz Odbora za nacionalno sjećanje, institucije koja je također posvećena lustraciji, potpisali sporazum u kojem će razmijeniti čitav niz dokumenata nekadašnjih komunističkih službi u njihovim državama.

Među dokumentima su i ti koji se tiču onih aktivnosti kojima su mađarski obavještajci pokušavali spriječiti da novi papa dođe iz jedne od zemalja iza Željezne zavjese. Poljski mediji navode kako su Mađari to pokušali postići “propagandom i širenjem dezinformacija” o Wojtyłi, ali i kako će detalji postati poznati kada dokumenti dođu u Varšavu.

Poznata su istraživanja koja su pokušaj atentata na Papu iz 1981. dovela u vezu s bugarskim komunističkim obavještajnim službama, preko kojih je zapravo djelovao Sovjetski Savez i njegova politička vrhuška. Iako ovo nikada nije čvrsto dokazano, potpuno je jasno kako je sv. Ivan Pavao II. smetao interesima zemalja komunističkog bloka na čelu s Kremljom.

Goran Andrijanić | Bitno.net