Ucitelj

„Ne može se ušutkati učenika samo zato što se učitelju ne sviđaju njegova vjerska uvjerenja“, rečenica je koja sažima presudu u slučaju koji je podigao veliku buru u američkoj javnosti, a o kojem je izvijestio i portal Bitno.net.

Naime, nakon što je učenika Daniela Glowackog udaljio s nastave zbog izjave kako ne može podržati homoseksualizam zato što je katolik, učitelj Johnson McDowell iz škole Howell Public School District (Howell, Michigan), morat će platiti simboličnu kaznu od 1$ jer je povrijedio Prvi amandman američkog Ustava.

Sudac Patrick J. Duggan u obrazloženju presude izjavio je da „Sud priznaje kako škole imaju ovlast regulirati nečiji govor s ciljem sprječavanja ugrožavanja prava drugih učenika, ali ne postoji zakonsko pravo na uskraćivanje kritike njihovih vjerovanja ili načina života“, čime je potvrdio i dotadašnju sudsku praksu prema kojoj „ustavno pravo na slobodu govora ne prestaje prolaskom kroz vrata škole“.

Podsjetimo, toga se dana u školi, nošenjem ljubičaste boje odjeće, obilježavao Spirit Day – dan sjećanja na LGBT žrtve nasilja. Učitelj McDowell imao je na sebi ljubičastu majicu, a na svojim je predavanjima promovirao homoseksualizam. Nakon što je jednoj učenici naredio da skine kopču sa zastavom Konfederacije jer ju smatra uvredljivom, uslijedilo je pitanje Daniela Glowackoga zašto je dopušteno isticati zastavu s duginim bojama. Učitelj ga je upitao podržava li homoseksualce, a nakon što je Glowacki izjavio kako mu katolička vjera to ne dopušta, McDowell ga je udaljio s nastave. Iako je škola na jedan dan suspendirala učitelja, istu kaznu opozvala je nakon McDowellove pritužbe.

Učitelj McDowell pokušao je Danielovo iznošenje vjerskih uvjerenja izjednačiti s „bullyingom“, međutim sud je odbacio takvu optužbu držeći kako se učenika ne smije ušutkati jer se učitelju ne sviđaju njegova vjerska uvjerenja i razmišljanja.

Tužbu protiv Johnsona McDowella podigao je Pravni centar „Thomas More“ čiji je predsjednik Richard Thompson nakon presude izjavio:
„Smisao ovog sudskog postupka bila je zaštita ustavnih prava učenika na slobodu govora, obrana vjerske slobode i sprječavanje da javne škole postanu centri homoseksualne indoktrinacije.“

I u Hrvatskoj je ne tako davno odjeknula vijest kako je lezbijska udruga Kontra tužila vjeroučiteljicu Jelenu Mudrovčić Ćorić, a oslanjajući se na Zakon o suzbijanju diskriminacije, da je pod satom vjeronauka homoseksualce nazvala bolesnicima. Županijski sud u Zagrebu odbacio je tužbu i potvrdio stav obrane kako se vjeroučiteljica držala nastavnog plana i nauka Crkve o homoseksualizmu.

Promatrajući oba slučaja, stvara se dojam kako tolerancija i prihvaćanje drugačijeg razmišljanja vrlo često bivaju jednostrano shvaćeni pojmovi te da se, prema riječima pape emeritusa Benedikta XVI., „u ime tolerancije odstranjuje tolerancija“. Ovu opasnost kršćanin treba prepoznati i suprotstaviti joj se u duhu istinske tolerancije i dijaloga.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]