U stvari, studija temeljena na nedavnim podatcima iz Meksika, precizno pokazuje suprotno: veće stope smrtnosti majki zabilježene su u meksičkim državama koje su liberalizirale zakonodavstvo glede abortusa, dok su niže stope zabilježene u državama gdje su zakoni restriktivniji. Ova otkrića opovrgavaju tvrdnju abortusnog pokreta da će ozakonjenje abortusa smanjiti smrtnost majki sprečavanjem komplikacija nastalih pri nesigurnom, nezakonitom abortusu.

Prva je ovo studija koja analizira utjecaj abortusnog zakonodavstva na stopu smrtnosti majki korištenjem podataka od stanovništva u Meksiku, državi koja provodi „prirodni pokus“. Trideset i dvije meksičke države (uključujući i Savezni okrug) imaju vrlo varirajuće zakonski okvire glede abortusa, od onih strogih do labavih. U istraživanju je korištena čitava vitalna statistika živorođene djece i smrtnosti majki u svim meksičkim državama od 2002. do 2011., uzimajući u obzir 10 varijabli koje se smatraju osnovnim odrednicama majčinskog zdravlja, poput stope pismenosti i dostupnosti čiste vode.

Istraživanje je podijelilo 32 meksičke države na 2 skupine: one s liberalnijim abortusnim zakonodavstvom i one s restriktivnijim. Meksički Savezni okrug (Meksiko City i okolica) dopušta abortuse do 12. tjedna trudnoće (tj. života, op. p.). No,  neke ga države u iznimnim slučajevima dopuštaju i nakon tog roka. Abortus iza 12. tjedna zakonit je u slučaju silovanja u svim meksičkim državama. U njih 29 žene su oslobođene od kaznenog progona u slučaju „nerazboritog“ ponašanja, poput alkoholizma ili ovisnosti o drogi.  U 25 država oslobođene su kaznenog progona kada je majčin život u opasnosti, dok u 14 država to slučaj kod genetskih ili kongenitalnih (urođenih) nepravilnosti.

Istraživanje je koristilo 14 država u kojima je abortus dopušten iza 12. tjedna iz genetskih ili kongenitalnih nepravilnosti da bi prikazalo države s liberalnijim zakonodavstvom i usporedilo ih s ostalih 18 država.

Studija je pokazala da razlike u majčinskoj smrtnosti nisu uzrokovane abortusnim zakonodavstvom, nego drugim čimbenicima kao što je razina pismenosti među ženama, zdravstvena skrb, pristup čistoj vodi, odgovarajući sanitarni uvjeti, stopa plodnosti i stupanj nasilja nad ženama. Smanjivanje restrikcija glede abortusa, ne dovodi do pada smrtnosti majki.

Istraživanje sugerira da zemlje u razvoju ne trebaju liberalizirati abortusno zakonodavstvo radi smanjivanja stopa smrtnosti majki, već se prije trebaju usmjeriti na:

― povećanje pristupa prenatalnoj skrbi i osiguravanju profesionalne njege u zdravstvenim ustanovama za trudnice;

― povećanju broja i pristupa zdravstvenim ustanovama za hitnu ginekološku skrb

― širenje specijaliziranih dijagnostičkih centara i prenatalne skrbi za visokorizične trudnoće

― razvoj savjetodavnih ustanova za predtrudničko razdoblje, planiranje obitelji radi promicanja zdrave trudnoće prije 35 godine i sprječavanje neplaniranih trudnoća kod ranjivih skupina

― širenje i jačanje javne politike usmjerene na povećanje razine obrazovanja među ženama

― poboljšanje otkrivanja nasilja nad trudnicama i osiguravanje intervencije u slučajevima obiteljskog nasilja

― povećanje pristupa čistoj pitkoj vodi i odgovarajućoj sanitarnoj njezi

Planned Parenthood i National Abortion Rights Action League (NARAL, sada NARAL Pro-choice America) odavno tvrde da ozakonjenje abortusa smanjuje broj smrtnosti žena tijekom poroda.

Ovo je samo još jedna laž krvožednog abortusnog lobija.

Cijelu studiju pročitajte ovdje.

Vigilare.org | Bitno.net