Nakon nedavnih bombaških napada u Bejrutu kršćani i muslimani u Libanonu strahuju od novoga građanskog rata. Izjavio je to Mansour Hobeika, maronitski biskup Zahle, u subotu 4. siječnja, u intervjuu Radio Vatikanu. “Svugdje kod nas sada vlada nemir i strah. To se odnosi na sve kršćane, ali i na sve muslimane. Najviše se strahuje da bi Libanon mogao postati drugi Irak na Bliskom istoku”, rekao je Hobeika. U posljednjem napadu, u četvrtak, u glavnome libanonskom gradu ubijeno je najmanje pet osoba.

Sukobi u Siriji dovode do borbi između šijita i sunita i u Libanonu, izvijestio je biskup. Da bi se u Libanon i na Bliski istoka opet vratio mir, najprije valja osigurati mir u Siriji, rekao je Hobeika. SAD, europske zemlje, ali i Iran te Saudijska Arabija trebali bi izvršiti pritisak na strane u sukobu, “tako da nasilje konačno prestane”.

No, i u samom Libanonu – gdje će se prethodno odgođeni parlamentarni izbori održati ove jeseni – uočljivo je političko previranje. “Potrebno nam je pomirenje između kršćana i muslimana, ali prije svega između sunita i šijita”, istaknuo je Hobeika. Maroniti u Libanonu pokušali su promicati taj dijalog, nastavio je biskup, dodajući: “Borbeni ekstremizam ne donosi ništa, a samo pozitivne vrijednosti vode izgrađivanju budućnosti”.

IKA