Muslimani i kršćani iz Danske i s Bliskog istoka na zajedničkom sastanku u Libanonu izrazili su spremnost za međusobno poštovanje i najavili nastavak dijaloga.

Obje religije obvezale su se na “poštovanje mišljenja i prava svakog čovjeka, bez obzira na njihova vjerska i politička uvjerenja”, stoji u završnoj izjavi koju prenosi dnevni list “Daily Star”.

Na trodnevnom sastanku u Bejrutu sudjelovali su poglavari Nacionalnoga crkvenog vijeća i Vijeća muslimana u Danskoj, kao i predstavnici obiju religija iz Libanona, Sirije, Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Iraka. Povod susretu, koji je sufinanciralo dansko Ministarstva vanjskih poslova, bila je polemika u vezi s objavljivanjem Muhamedovih karikatura u danskim novinama godine 2005. Od 25. do 28. rujna planira se nastavak zasjedanja, odnosno konferencije u Kopenhagenu.

Riad Jarjour, glavni tajnik Arapske skupine za muslimansko-kršćanski dijalog, izjavio je da različita uvjerenja ne smiju dovesti do izostanka povjerenja. Muslimani i kršćani živjeli su do sada kao braća zajedno, usprkos ekstremistima na obje strane. (ika/bitno.net)