Kultura života. Ova poznata sintagma sv. Pape Ivana Pavla II. postala je životno geslo Dana i Julije Calinescu – bračnog para koji je odlučio napustiti udobnost života u Kanadi kako bi se posvetio izgradnji kulture života u rodnoj Rumunjskoj – zemlji sa jednom od najviših stopa pobačaja u Europi.

– Osjetili smo poziv da se vratimo u Rumunjsku i uključimo u izgradnju kulture života – kažu supružnici Calinescu, koji su još kao djeca sa svojim roditeljima napustili Rumunjsku i nastanili se u Torontu. Ipak, ljubav prema životu  ‘natjerala’ ih je na povratak u Domovinu i osnivanje pro-life udruge Life Nation, piše o njima stranica Catholic News Agency.

Na nedavnom susretu pro-life udruga u Rimu, Dan i Julija progovorili su o plodovima svoga rada i posebno istaknuli ovogodišnji, treći i najbrojniji Marš za život u Cluju-Napoci koji je okupio predstavnike Pravoslavne, Katoličke i Evangeličke Crkve.

– Svi su sudjelovali, a vidjelo se da kad je Crkva ujedinjena, Duh Sveti doista čini čuda! – istaknuo je Dan.

Ipak, glavna zadaća ovog bračnog para nije organizacija skupova, već svakodnevni susreti i pomoć onima kojima je pomoć nužna.

– Imamo dvostruki pristup. Pomažemo majkama u potrebi  i nastojimo podizati svijest, ali se obraćamo i budućim roditeljima – mladima u kriznim godinama. Julija i ja govorimo srednjoškolcima o kreposti čistoće.  Upoznajemo s  „teologijom tijela“ sve koji su spremni slušati – odrasle, mlade, bogoslove… – objašnjava Dan Calinescu.

Iako svjesni zadaća koje su pred njima, supružnici Calinescu puni su optimizma:

– Odrastati u Kanadi bio je blagoslov. Ondje smo upoznali  pro-life aktivizam, a sada ga moramo prenijeti. Vjerujemo da sve ono što ž želimo pokrenuti u Rumunjskoj doista može promijeniti društvo, a odlično je vidjeti kako se diljem Europe stvari razvijaju. Stoga smo puni nade u budućnost!

M. V. | Bitno.net