Kuba

Nakon kritike marksizma, koju je uoči puta u Latinsku Ameriku izrekao papa Benedikt XVI. kubanska je vlada stala u obranu svog političkog modela kao “socijalnog i demokratskog projekta”. Taj model još uvijek se može usavršavati, rekao je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez, kako je u petak, 23. ožujka, prenijela meksička novinska agencija Notimex. Rodriguez je istaknuo da kubanske vlasti poštuju drugačija mišljenja i smatraju razmjenu ideja korisnom.

Benedikt XVI. je na početku svog putovanja u Latinsku Ameriku istaknuo kako marksistička ideologija “više ne odgovara realnosti”. Novinarima koji su s njime putovali u zrakoplovu od Rima do Meksika, prije polaska je rekao kako je od pohoda njegova prethodnika pape Ivana Pavla II. Kubi, prije 14 godina, započeo “put suradnje i dijaloga” između Crkve i kubanskih vlasti. Katolička Crkva želi strpljivo i konstruktivno surađivati na izgradnji pravednijeg društva. “Crkva je uvijek na strani slobode, slobode savjesti i vjerskih sloboda”, istaknuo je Sveti Otac.

Papa se na Kubi očekuje u ponedjeljak, 26. ožujka. Osim dvije velike mise na programu je i susret s predsjednikom Raulom Castrom.(ika/bitno.net)