Kršćansko međuvjersko vijeće sastavljeno od pravoslavnih, katoličkih i protestantskih kršćanskih poglavara iz Azerbajdžana, Armenije, Bjelorusije, Estonije, Kazahstana, Kirgistana, Litve, Latvije, Moldavije, Rusije, Tadžikistana, Uzbekistana i Ukrajine objavio je priopćenje vezano uz stanju u Ukrajini.

Kako izvještava Radio Vatikan, u izjavi predstavnici kršćanskih zajednica izražavaju zajedničko stajalište o nekim ključnim pitanjima, koje brinu građane tih zemalja, te molitvom i solidarnošću prate ukrajinski narod, koji se u ovom trenutku suočava s teškim iskušenjima.

Sve naše zajednice mole za preminule i ranjene u nedavnim političkim sukobima, te za trajni mir i razumijevanje, ističe se u izjavi, te se izražava potpora svim stanovnicima Ukrajine, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost.
Pozivamo sve one o kojima ovisi budućnost Ukrajine, da se pridržavaju načela slobode savjesti i vjere, te nemiješanja države i političkih snaga u unutarnje stvari vjerskih organizacija. Svima su dobro znane tragične posljedice koje je takva situacija imala u povijesti naših zemalja, podsjeća se u izjavi.

Nadalje, se upozorava kako “revolucionarne metode, bilo da pozivaju na nasilje, diskriminaciju ili nasilno prisvajanje svetih mjesta samo mogu naštetiti jedinstvu među kršćanima i dobrim odnosima među vjerskim organizacijama i državama”.
Izjavu zaključuju pozivom ukrajinskom narodu da učini sve kako bi se izbjegle bilo kakve provokacije, te da u svojim srcima gaje ljubav za svakog susjeda, njegovo dostojanstvo i njegova vjerska uvjerenja. Na kraju još jednom izražavaju iskrenu spremnost da molitvom i konkretnim nastojanjima daju prinos bratskom dijalogu i miru u ukrajinskom društvu.

IKA