Ostati usred tisuću teškoća ili otići kako bi se izbjeglo nasilje, dvojba je s kojom se svakodnevno suočava pučanstvo u Siriji, gdje se ne okončava višemjesečno nasilje u kojemu je, prema procjenama Ujedinjenih naroda, u sukobima sirijskih snaga sigurnosti i prosvjednika, već ubijeno pet tisuća ljudi. U tom velikom trpljenju nastavlja se i život kršćana, koji se nalaze pod velikim pritiskom na cijelom području arapskih zemalja, potresenih društvenim pobunama.

Dajući svoje svjedočanstvo za Radio Vatikan, pater Paolo dall’Oglio, utemeljitelj monaške zajednice Deir Mar Musa al-Habashi, nedaleko od Nabaka u Siriji, te promicatelj dijaloga između kršćana i muslimana koji se već mjesecima zauzima za pomirenje unutar te zemlje, istaknuo je da je vjerski život u Siriji vrlo intenzivan, i da se mnogo moli, i to – dodao je – ne samo u Siriji. Vidjeli smo i iračke kršćane, koliku su vjeru izrazili u strašnoj krizi u kojoj su bili više godina, ili pak egipatski kršćani, koji se nalaze u posebnom, vrlo važnom trenutku. I jordanski kršćani obnovu društva prate snažnim evanđeoskim zanosom.

Međutim, uz te osjećaje, brojni se kršćani boje budućnosti; – primijetio je potom pater dall’Oglio – boje se da bi muslimanski pokreti mogli vratiti unatrag kazaljke povijesti, vraćajući tako sve na stanje podčinjenosti, moralne i građanske manjine, te da bi tako postalo nemoguće živjeti kao kršćani u tim zemljama. Taj strah – prema riječima patra dall’Oglia – čini neplodnim kršćansko zalaganje u zemljama na tom prostoru. Stoga je nadvladavanje straha – kako je rekao – poziv koji se nastoji uputiti kršćanima na Srednjem Istoku, kršćanima u zemljama u razvoju, kako bi mogli hrabro i jednostavno djelovati.

Naš je poziv biti kvasac u tijestu, stoga ne možemo ostati izvan tijesta. Bit će zacijelo teškoća koje valja nadvladati – napomenuo je te dodao – Vjerujem da oni koje Isus pošalje kao golubove, kao janjad i kao mudrace, mogu djelovati po pravilu poniznosti. Ali ne kako bi bili podčinjeni, nedjelotvorni i neuki – istaknuo je pater dall’Oglio te dodao da tu posebno misli na svetoga Franju i njegove redovnike.

Na novinarov upit razumije li kršćane koji u ovom trenutku napuštaju zemlju, pater je dall’Oglio istaknuo da ima mnogo razumijevanja, jer – kako je rekao – kada nema sigurnosti, normalno je da postoji strah za vlastitu djecu. To stvara preduvjete za sve veće iseljavanje, što je za Crkvu strašno, ali se na ljudskom planu može razumjeti – istaknuo je na kraju pater dall’Oglio. (rv/bitno.net)