AJ201108095721

Naslovljen “Vratimo se u Očev dom!”, dokument je rezultat prvoga biskupskoga zasjedanja te biskupije, održanoga 2014. godine. Objavljen je polovicom ožujka, istodobno s proslavom 150. obljetnice priznavanja japanskih „skrivenih kršćana“.

Katolička zajednica s mnogo žalosti, grižnje savjesti i uz duboki osjećaj krize prepoznaje oslabljenu Crkvu u Nagasakiju, Crkvu koja je izgubila svježinu – istaknuto je u dokumentu. Tijekom trideset godina, naime, broj je vjernika u toj biskupiji sa 75.000 pao na 62.000, a od 267 brakova sklopljenih 2013. godine, samo su 44 katolička. Rezultat je toga činjenica da je u najvećem broju obitelji često samo jedna osoba katolik – istaknuo je otac Mamoru Yamawaki, predsjednika Glavnoga odbora sinode.

Još jedna vrlo važna tema koja je bila u središtu rasprave na sinodi jest briga za osobe koje su se udaljile od Crkve, među ostalim i zbog riječî i djelovanja biskupâ, svećenikâ i odgovornih laikâ. Ima ih, naime, koji su kod nekih vjernika potaknuli osjećaj da nisu dobrodošli u katoličkoj zajednici, u kojoj su neke osobe naišle samo na poglede koji osuđuju, kao što je bio brat rasipnoga sina, o kojemu govori Lukino evanđelje.

U završnom se dokumentu stoga daju tri preporuke: potrebna je veća duhovna potpora za svećenike, redovnike i laike, kako bi postigli istinsko unutarnje obraćenje; zatim novi poticaj na vjerski odgoj i molitvu, putem formacije katehistâ i svećeničkih i redovničkih zvanjâ; te zajednička odlučnost, u cijeloj zajednici, u preuzimanju brige za bližnjega koji trpi.

Radio Vatikan | Bitno.net