Tradicionalni sajam rabljenih stvari udruge Korablja održat će se u subotu 11. studenog 2017. od 10 do 20 sati u prostorijama samostana bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71 u Zagrebu.

Na sajmu se može naći rabljena, dobro očuvana odjeća za djecu i odrasle kao i razni sitni pokloni, nakit, igračke i kućne potrepštine. Cijena? Svatko da koliko može.

Novac prikupljen ovim sajmom pomoći će djelovanju Korablje – zajednice Arka u Zagrebu.

Korablja je osnovana kako bi omogućila osobama s intelektualnim teškoćama da daju svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva. Djeluje u istočnom dijelu grada: radne aktivnosti, vikend programi, program podrške osobama s višestrukim teškoćama koje žive u obitelji, susreti za roditelje i druge članove obitelji. Korablja je članica L’Arche International, mreže zajednica Arka koje već 50 godina djeluju u više od 40 zemalja u svijetu.

Utemeljitelj mreže zajednica je kanadski teolog i humanitarac Jean Vanier.

Vanier zajednice opisuje kao mjesta gdje se “osobe s teškoćama mogu razvijati u duhu slobode”, slobode koju daje istinsko kršćansko bratstvo. Vanier želi da zajednica Arka nauče ljude rušiti predrasude, a glavna molitva kojoj se posvećuju volonteri u njoj jest “naučiti gledati ljude s teškoćama onako kako ih Bog vidi”.

Zajedno s Mari-Helene Mathieu, Vanier je utemeljio i udrugu Vjera i svjetlo, mrežu zajednica koja podupire i pomaže osobe s intelektualnim poteškoćama i njihove obitelji. Trenutačno ta udruga okuplja oko 1500 zajednica u 82 države.

Korablja je, dakle, zajednica odnosno mjesto pripadanja osoba sa i bez intelektualnih teškoća koji je zajedno tvore. Stoga provodi različite aktivnosti kako bi se ranjivost ljudske osobe prepoznavala kao dar a ne samo problem koji treba riješiti (suradnja s mladima, fakultetima, vjerskim zajednicama, različitim institucijama, izdavaštvo…).

Sajam rabljenih stvari dio je tih aktivnosti. U njegovoj pripremi sudjeluju brojni volonteri kao i osobe s intelektualnim teškoćama koje svojom spontanošću u međuljudskim odnosima ruše mnoge barijere među ljudima. Povezujući različite, sajam je tako postao mjesto susreta gdje svaka osoba, bez obzira na svoje sposobnosti, ima što dati drugima.

Isto tako na ovome sajmu Korablja će obilježiti 10. godišnjicu održavanja Arkina sajma rabljenih stvari s prigodnim programom u subotu u 10 sati.

Dođite, družite se i podržite rad Korablje!

Bitno.net