Modenska nadbiskupija objavila je izjavu u kojoj su pojašnjeni razlozi otkazivanja susreta, a u kojoj se navodi kako je susret otkazan u dogovoru s gospođom Vickom i to na zahtjev Kongregacije za nauk vjere.

„Organizatore susreta smo, na zahtjev Kongregacije za nauk vjere, podsjetili kako se, sve dok ne dođe drugačija odluka Svete Stolice, treba pridržavati onoga što su ustvrdili biskupi bivše Jugoslavije u Zadarskoj izjavi od 10. travnja 1991.: ‘Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama“, stoga se kleru i vjernicima svih biskupija ne dopušta sudjelovanje na susretima ili javnim slavljima na kojima će se podrazumijevati njihova vjerodostojnost“, stoji u Izjavi Modenske nadbiskupije, a prenosi talijanska katolička novinska agencija SIR.

Ističe se kako je Izjava proglašena „prema načelu razboritosti i zajedništva s čitavom Crkvom“, a sa „zbunjenošću i gorčinom“ se odbacuju tvrdnje koje u ovakvoj odluci vide „nevjeru u djelotvornost molitve… i nedostatak pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji“.

„Kult i čašćenje Majke Božje svoj jedini i posljednji temelj imaju u Objavi – Božjoj Riječi i neprekinutoj Predaji Crkve. Stoga želimo upozoriti sve vjernike, svećenike, redovnike i laike, da izbjegavaju polemike i novinarske konstrukcije koje nemaju temelja u stvarnosti, te preporučujemo življenje i promicanje zajedništva i poslušnosti Crkvi kojoj je Djevica Marija mudra i brižna Majka“, navodi se u Izjavi.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere prošle je godine upozorila dvije talijanske biskupije na susrete s međugorskim vidiocima, a prošloga je mjeseca u Padovi otkazan ovakav susret.

Također, slični susreti otkazani su i u Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednji se trebao održati u Missouriju, no nadbiskup Robert Carlson upozorio je kako je Kongregacija za nauk vjere od njega zatražila da upozori vjernike da „ne sudjeluju na događajima koji promoviraju takozvane međugorske vidioce, posebice g. Ivana Dragičevića“.

Kongregacija za nauk vjere ovakva upozorenja pismeno je uputila američkim, talijanskim i španjolskim biskupijama.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net