Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj (JRS) predstavila je u srijedu, 25. listopada 2017. godine projekt “I get you – prakse lokalnih inicijativa za suzbijanje ksenofobije i rasizma prema izbjeglicama” u okviru panela na kojem su sudjelovati i predstavnici lokalnih inicijativa Okus doma, Zelena akcija – projekt Biciklopopravljaona, GTF – inicijativa za održivi rast, inicijativa „Dobrodošli“ te nogometni klub „Zagreb 041“.

Projekt se zajedno s drugih osam ureda JRS-a u Europi provodi protekle dvije godine s ciljem promoviranja najboljih praksi lokalnih inicijativa koje grade zajednicu i zbližavaju izbjeglice i lokalno stanovništvo. Projekt “I get you” čine lokalne inicijative koje u svoj rad i djelovanje uključuju izbjeglice, pružajući im potporu pri integraciji i pritom mijenjaju percepciju lokalne zajednice i potencijalne predrasude, kazala je Kristina Samardžić iz JRS-a u Hrvatskoj.

Projekt je krenuo početkom 2016. u trenutku kada se počela mijenjati politika EU-a, koja je naginjala sve restriktivnijim politikama azila i odnosa prema migrantima i izbjeglicama. Iste je godine, podsjetila je, Hrvatska svjedočila historijskom migracijskom kretanju, kada je kroz nju prošlo 670.000 ljudi.

Ravnatelj JRS-a u Hrvatskoj Tvrtko Barun kazao je da kod nas ne postoji sustav integracije, već različiti elementi i pojedinci koji se angažiraju na osobnoj razini u različitim ministarstvima i uredima. “Puno je rupa, loših stvari gdje ima prostora za napredak pa treba pozvati državni sustav na suradnju s civilnim društvom, jer civilne udruge i organizacije imaju kvalitetne projekte i prepoznaju potrebe izbjeglica, dok sustav nema to znanje”, poručio je Barun.

“Kao građani okupili smo se oko različitih inicijativa da bismo se suočili s problemom u našem društvu. Smatramo da smo veoma uspješni u tome i da smo dobar primjer ljudima koji se boje da možda ne mogu nešto napraviti. Gdje oni zakazuju, mi smo malo pokrpali i želimo da naš dobar primjer bude preslikan što više jer imamo dobre recepte za uspjeh – dobru integraciju izbjeglica i širenje pozitivne priče, suzbijanja rasizma i ksenofobije”, kazala je Zinka Mujkić iz zadruge “Okus doma”. To je projekt ekonomskog osnaživanja izbjeglica i osoba migrantskog podrijetla u kojem izbjeglice pripremaju i poslužuju hranu iz svoje zemlje na lokalnim događajima i susretima.

“Hrana je najljepši, najfiniji medij putem kojeg možemo progovoriti o problemima s kojima smo suočeni. Svi vole fino jesti i probati nešto novo. Upravo to mi nudimo – novo, autentično i originalno. Naši kuhari kuhaju svoje originalne recepte iz zemalja iz kojih dolaze, recepte koje nose iz svog doma i prisjećaju se svog djetinjstva, obitelji i prijatelja”, kazala je Mujkić.

JRS | Bitno.net