Vlada španjolskog premijera Mariana Rajoya odlučila je konačno ispuniti svoje predizborno obećanje i ograničiti pravo na abortus, dopuštajući ga samo u slučajevima ugroženosti života majke i silovanja.

Vladajuća Pučka stranka tako je započela opozivati radikalne liberalne reforme španjolskog društva koje je sprovela socijalistička vlada tijekom svoja dva mandata, a počela je od onog najvažnijeg – života nerođenih. Ako prijedlog Rajoyeve vlada prođe u parlamentu, a prema svakoj logici hoće jer Pučka stranka ima većinu u njemu, u Španjolskoj će, dakle, biti dopušten abortus samo u slučajevima kada je trudnoćom ugrožen život majke ili kada je silovana. U svakom od tih slučajeva žena će morati imati odobrenje još dvoje liječnika osim onog u njezinoj bolnici i morat će čekati sedam dana od odluke o abortusu do njegova izvršenja. Institucija tzv. elektivnog abortusa odlazi u Španjolskoj, nadamo se zauvijek, u ropotarnicu povijesti.

Podsjetimo, socijalistički premijer Jose Luis Zapatero proglasio je zakon po kojem je Španjolkama bio dopušten abortus na zahtjev do 16. tjedna trudnoće, pa i kasnije u nekim slučajevima. Također, ako su navršile 16 godina Španjolke su mogle obaviti abortus bez suglasnosti njihovih roditelja. To će uskoro biti promijenjeno.

“Ne možemo dopustiti da život nerođena djeteta ovisi o odluci majke”, rekao je ministar pravde Alberto Ruiz-Gallardon. Njegova je stranka pred izbore obećala kako će taj zakon promijeniti kada dođe na vlast, a sada to i čini, nakon dvije godine. Za neke stvari nikada nije kasno, kao što ide poslovica.

Bitno.net