Papa Franjo je tijekom svojeg pontifikata darovao pet zlatnih ruža različitim svetištima diljem svijeta. uCatholic piše kako darivanje zlatnih ruža predstavlja tisućljetnu tradiciju koja je povezana s četvrtom korizmenom nedjeljom, odnosno nedjeljom Laetare – Radujte se.

Zlatna ruža je ukras koji pape iz Katoličke Crkve tradicionalno blagoslivljaju svake godine. Povremeno se dodjeljuje u znak poštovanja ili naklonosti. Ruža se blagoslivlja četvrte nedjelje korizme, odnosno nedjelje Laetare. Poznato je da je prvu zlatnu ružu poklonio papa Urban II. 1096. godine poklonio francuskom grofu Fulku IV.

Papa Inocent III. jednom prilikom je izjavio: “Kao što nedjelja Laetare predstavlja ljubav nakon mržnje, radost nakon tuge i puninu nakon gladi, tako i ruža svojom bojom, mirisom i okusom označava ljubav, radost i sitost.” Također je ružu usporedio s cvijetom koji se spominje u Izaiji 11,1: „Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbiti iz njegova korijena.

Zlatne ruže su tijekom povijesti bile poklanjane kraljevima, kraljicama, princezama i prinčevima, pojedincima i bračnim parovima, ali i državama, crkvama i svetištima. Pape su tom gestom kod primatelja htjeli naglasiti kako njegove vrline trebaju biti poput zlata među metalom i ružom među cvjetovima.

Papa Pavao VI. (1963. – 1978.) darovao je pet zlatnih ruža. Njegov nasljednik Ivan Pavao II. (1978. – 2005.) poklonio je devet ruža, a papa Benedikt XVI. darovao je 18 ruža marijanskim svetištima. Papa Franjo je do sada, kao što smo rekli, darovao pet zlatnih ruža: u studenom 2013. (bazilici Gospe od Guadalupe), srpnju 2016. (Crnoj Gospi u Czestochowi), svibnju (svetištu u Fatimi) i listopadu 2017. (bazilici nacionalnog svetišta Gospe Aparecide) te lipnju 2019. godine (Gospi od Csíksomlyó).