Beba

Kölnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner oštro je kritizirao rastući trend slanja beba u jaslice, pozivajući majke da odgajaju svoju djecu.

“Smatram da je strašno to što se svim argumentima pokušava djecu već u njihovim prvim godinama života uzeti iz majčine blizine i smjestiti ih u jaslice i vrtiće”, rekao je nadbiskup na misi 24. kolovoza navečer u Bonnu. Također je komentirao vruću političku “raspravu o skrbi” u Njemačkoj.

“Beba koju majka prerano napusti ili je odvoje od nje mogla bi pretrpjeti duševne štete”, upozorio je bivši berlinski biskup. Istaknuo je kako su partijski psiholozi bivšeg DDR-a uzroke glavnih problema s mladima pripisivali državnim vrtićima u kojima su djeca trajno boravila. “Moglo bi se dogoditi da naše društvo navuče istu nesreću na naš narod i na njegovu budućnost”, upozorio je kardinal Meisner.

O pitanju “cjelodnevnih vrtića ili odgoja kod kuće” trenutačno se vodi politička rasprava u Njemačkoj. S tim u skladu 11 saveznih država priprema prijedlog odluke kojom će od Gornjega doma njemačkoga parlamenta tražiti da odbije plaćanje naknade majkama koje same žele kod kuće odgajati svoju djecu.

Ministar obitelji i senatori saveznih država u zajedničkoj su izjavi 24. kolovoza javnosti obrazložili svoja stajališta da bi uvođenje novčane pomoći bilo pogrešno, jer bi obitelji navelo da se odreknu svoga zakonskog prava na jasličku i vrtićku pomoć u odgoju djece. Savezna vlada predvidjela je od idućeg kolovoza isplatu novčane potpore roditeljima koji svoju djecu mlađu od tri godine neće slati u državne jaslice. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com