Stolovi poredani jedan kraj drugog s krvavim plahtama i liječnicima bez zaštitnih maski s kirurškom opremom opranom u tekućoj vodi. Ne, nije riječ o ratnoj bolnici već o uvjetima u kojima indijske vlasti provode kampanju kontrole rađanja, prisilno sterilizirajući 4,6 milijuna žena godišnje.

Najveći broj prisilnih sterilizacija događa se u najsiromašnijim dijelovima Indije, a najčešće se žene prijevarom navodi na podvezivanje jajovoda. Hodajući od sela do sela, djelatnici kampanje nude ženama 10 USD, što je otprilike tjedna plaća siromašnije obitelji, kako bi pristali na ovaj zahvat. Mnoge od njih pristaju iako ne znaju da nakon zahvata više neće moći roditi djecu.

– Učinila sam to iz očaja. Mi smo siromašni i trebamo novac. Zdravstveni djelatnici su došli i rekli da nam žele najbolje – prepričava svoje iskustvo 25-godišnja Devi, ležeći na betonskom podu klinike u Biharu. U toj najsiromašnijoj indijskoj saveznoj državi, vlasti namjeravaju sterilizirati 650 tisuća žena i 12 tisuća muškaraca na godinu. Kako bi se mogla provesti ova zamisao indijskog ministarstva zdravlja, bit će izgrađeno 12 tisuća sterilizacijskih kampova.

Prema izvješću UN-a, Indija je predvodnik u sterilizaciji žena, sa 37% ukupnog broja sterilizacija u svijetu, a bitan je podatak da sve masovne kampanje nisu ostvarile željeni učinak budući da je broj stanovnika Indije u posljednjem desetljeću porastao za 17,6%.

Nažalost, ovo nije udarna vijest u svjetskim, osobito zapadnim medijima i zbog ove činjenice ne ustaju udruge koje se bave zaštitom ženskih prava. A zašto? Ostaje nam nepoznato.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]