Dijete

Svjetski mediji prenijeli su priču o Kineskinji koja je spasila desetke ostavljene djece u posljednjih nekoliko desetljeća. Kako javlja CNS a prenosi laudato.hr, pohvalili su je zbog herojstva i borbe protiv kineske ‘politike jednog djeteta’.

“Ta djeca trebaju ljubav i brigu, to su dragocjeni ljudski životi i ne mogu razumjeti ljude koji ostave nejako dijete na ulici”, izjavila je sada 88-godišnja Lou Xiaoying koja je 40 godina svog života posvetila spašavanju napuštenih kineskih beba od smrti.

Sve je počelo davne 1972. kad je među smećem na ulici pronašla napuštenu bebu djevojčicu. Uzela je dijete i zajedno je sa suprugom gledala kako raste. “Tu sam otkrila svoju veliku ljubav prema djeci”, prisjeća se Lou.

Uz svoju kćer, Lou je spasila više od 30 beba. Sa suprugom, koji je preminuo prije 17 godina, podigla je njih četvero, dok je za ostale uspjela pronaći obitelji među svojim rođacima i prijateljima.

Svojeg najmlađeg usvojenog sina Zhanga Qilina pronašla je prije sedam godina u kanti za smeće. Tada su joj bile već 82 godine, no svejedno ga je prisvojila dajući mu ime koje označava dragocjeno i rijetko.

“Jednostavno nisam mogla ignorirati njegov plač i ostaviti ga da umre, a danas mi u njegovu odgoju pomažu moja ostala djeca”, kaže Lou.

Ako biraš život

U njezinoj je zajednici doživljavaju kao heroja jer je spasila brojnu djecu iako ni sama nije imala novca ni veza.

Iz Udruge China Aid upozoravaju kako je ruralnim dijelovima Kine napuštanje djece, osobito djevojčica, i dalje velik problem upravo zbog ‘politike jednog djeteta’ i tradicionalnog preferiranja muške djece. Ta se politika vrlo strogo provodi, a za prekršitelje su određene visoke novčane kazne te čak gubitak posla i kuće.

Posljednjih nekoliko mjeseci ta je politika ponovno u središtu svjetske pozornosti, posebno nakon bijega slijepog aktivista Chena Guangchenga u Sjedinjene Države, a nakon što je razotkrio slučajeve prisilnih pobačaja i sterilizacije.

Laudato.hr

Foto: Shutterstock.com