Kina

Kongregacija za propovijedanje evanđelja iz Rima navela je da kineski kandidat, velečasni Ju Fušeng nije dobio papinsko odobrenje i da može biti ekskomuniciran ako pristane biti postavljen za novog biskupa, a ta mjera zadesit će i sve ostale biskupe koji budu sudjelovali u svečanosti.

S druge strane, kineski Državni ured za vjerska pitanja pozvao je Vatikan “da odustane od prijetnje ekskomunikacijom i vrati se dijalogu”.

Kineska vlada naložila je prije više od pet desetljeća kineskoj katoličkoj crkvi da prekine veze s Rimom, a Peking i Vatikan nemaju službene odnose.

U Kini je molitva dozvoljena samo u crkvama koje odobrava država, iako milijuni Kineza pripadaju neslužbenoj kongregaciji, odanoj papi.

Kina i Vatikan više puta su se do sada sporili oko postavljanja biskupa, Rim tvrdi da je to moguće samo uz papinsko odobrenje, kao što je slučaj u drugim zemljama, dok Peking smatra da njegova kongregacija ima pravo sama birati biskupe.

Proces izbora biskupa u Kini nadgleda Patriotska katolička asocijacija koju nadzire vladajuća Komunistička partija.

Kineska crkva postavila je više od 190 biskupa poslije 1976. i ponovnog uspostavljanja vjerskih prava, iako su mnogi položaji i dalje nepopunjeni.

HRsvijet.net