Kenijski muslimani stali su u obranu svojih kršćanskih sunarodnjaka nakon što je islamistička teroristička skupina Al-Shabaab napala autobus pun civila na sjeveroistoku Kenije, javlja BBC.

Kako je za kenijske medije izjavio lokalni načelnik, putnici su rekli teroristima da ih “ubiju zajedno ili ostave na miru”.

Međutim dvije osobe ipak su poginule pokušavši pobjeći odmah nakon što su islamisti zaustavili autobus.

Incident je tek jedan u nizu koje je izvela spomenuta teroristička skupina koja inače djeluje u susjednoj Somaliji. Naime, prije godinu dana Al-Shabaab je također izveo napad na bus pritom likvidirajući 28 nemuslimana koji su putovali doma za Božić.

Također u travnju ove godine ista skupina izvela je veliki teroristički napad na Sveučilištu Garissa u Keniji ubivši pritom 148 osoba. Većina ubijenih bili su kršćani koje su, prema svjedočenjima preživjelih, teroristi odvajali od muslimana, mučili ih i potom ubijali.

Načelnik pokrajine Mandera, Ali Roba, izjavio je kako su osobe napadnute u autobusu demonstrirale “snažan osjećaj patriotizma i pripadanja”.

Analitičari smatraju kako uzrok solidarnosti nije isključivo hrabrost već i frustracija. Naime kenijski muslimani, koji žive u spomenutoj pokrajini na granici sa Somalijom, većinom su somalijskog porijekla te već dugo trpe posljedice napada skupine Al-Shabaab.

Cijelo područje ostalo je prošle godine bez 2000 profesora/ica te velikog broj zdravstvenih djelatnika/ca nakon već spomenutih napada na kršćane. Lokalno stanovništvo očito je zaključilo kako ne može podnijeti daljnje žrtve.

Teroristička skupina Al-Shabaab, inače povezana s Al-Qa’idom, ratuje protiv Kenije još otkako su kenijske vojne snage ušle u Somaliju u listopadu 2011. kako bi u sklopu međunarodnih snaga uspostavile mir u toj ratom razrušenoj zemlji.

Sam napad dogodio se svega nekoliko tjedana nakon što je papa Franjo, uputivši govor mladima Kenije, upozorio: “Duh zla vodi nas u destrukciju i duh zla vodi nas k manjku jedinstva, vodi nas u tribalizam, korupciju i drogu. Vodi nas u uništenje zbog fanatizma.”

Tino Krvavica, BBC | Bitno.net