Biskup Northamptona, Peter Doyle, odlučio je kako neće pokrenuti kauzu za proglašenje G. K. Chestertona blaženim.

Iako je, kako kaže, “prepoznao Chestertonovu dobrotu i sposobnost evangelizacije”, kauzu nije mogao podržati zbog nepostojanja lokalnog kulta, manjka “obrasca osobne pobožnosti”, te pitanja navodnog “antisemitizma”.

“Potpuno sam svjestan privrženosti G. K. Chestertonu u mnogim dijelovima svijeta i njegova nadahnjujuća utjecaja na mnoge ljude. Zbog toga mi je vrlo teško priopćiti zaključak do kojeg sam došao”, napisao je biskup u pismu koje je pročitano na otvaranju godišnje konferencije Američkog društva G. K. Chestertona koja se održava u Kansas Cityju.

“Taj zaključak je da ne mogu promovirati kauzu za G. K. Chestertona iz tri razloga. Kao prvo, i najvažnije, ne postoji lokalni kult. Drugo, nisam uspio pronaći obrazac osobne pobožnosti. I, kao treće, čak i dopuštajući kontekst Chestertonova vremena, pitanje antisemitizma je stvarna prepreka, posebno u ovo vrijeme u Ujedinjenom Kraljevstvu”, napisao je Doyle.

Odluka biskupa Northamptona teško da dolazi kao iznenađenje ljubiteljima G. K. Chestertona koji proteklih godinu dana pažljivo prate slučaj. Predsjednik Američkog Chestertonova društva, Dale Ahlquist, prošle je godine posjetio Englesku kako bi biskupu izložio argumente za Chestertonovu kanonizaciju, uključujući tisuće obraćenja na katoličanstvo diljem svijeta, te činjenicu da postoji preko 70 Chestertonovih društava na različitim kontinentima koji njegovu misao smatraju još uvijek svježom i aktualnom.

Budući da je od biskupa Doylea, kako je prenio u izvještaju sa sastanka, dobio odgovor: “Ova je stvar prevelika za mene”, već je tada bilo jasno da je odluka o nepokretanju kauze vrlo izvjesna.

Ipak, ljubitelje Chestertona pomalo čudi da je biskup kao jedan od argumenata iznio navodno pitanje antisemitizma, posebice jer je tema bila razjašnjena u više navrata, a o njoj je napisana i knjiga Chesterton i Židovi: prijatelj, kritičar, branitelj.

U svakom slučaju, prilično je nevjerojatno da bi antisemit pisao rečenice poput “Svijet Boga duguje Židovima”, ili “Posve sam spreman vjerovati da ćemo Belloc i ja umrijeti braneći posljednjeg Židova u Europi”.

Stephen S. Wise, jedan od najprominentnijih židovskih vođa za Chestretona je jednom prilikom rekao: “Kada je hitlerizam došao, on je bio jedan od prvih koji je govorio sa svom izravnošću i iskrenošću velikog i odvažnog duha.”

Unatoč svemu, neće svi ljubitelji G. K. Chestertona biti nezadovoljni negativnom odlukom o pokretanju kauze. Aidan Mackey, čovjek koji je najzaslužniji za sačuvanje sjećanja na Chestertona kroz razdoblje kada su ga mnogi zaboravili, ove godine mi je rekao kako, iako je uvjeren da je Chesterton svet, ne bi volio da ga Crkva takvim prizna.

“Kada bi se to dogodilo sve njegove knjige u knjižnicama i knjižarama bile bi prebačene u kategoriju duhovne literature, te bi tako mnogi ljudi nepovezani s kršćanstvom puno teže nailazili na njih”, smatra Mackey.

Kako god da bilo, ovaj negativni odgovor biskupa Doylea ne znači da su šanse za Chestertonovu kanonizaciju u potpunosti propale. Možda njegova kauza čeka nekog novog biskupa koji će stvar htjeti gurati do kraja.

Ivo Džeba | Bitno.net