Unatoč molbama američkih biskupa, Sveta Stolica neće pokrenuti apostolsku vizitaciju kako bi dodatno istražila slučaj kardinala McCarricka, optuženog za seksualno zlostavljanje. No, u pripremi su “potrebna pojašnjenja” o spomenutom kardinalu kao i odgovor na optužbe nadbiskupa Viganòa; proces prikupljanja informacija za pojašnjenja povjeren je kardinalu Pietru Parolinu, vatikanskom državnom tajniku.

Informacije su to koje je objavio američki katolički portal Crux, inače predstavnik “centrističke pozicije” među katoličkim medijima, pozivajući se na razgovore s biskupima i visokim dužnosnicima u Vatikanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjećamo, američki biskupi susreli su se još 13. rujna s papom Franjom u Vatikanu kako bi razgovarali o seksualnim skandalima koji su ovog ljeta potresli SAD. Jedan od glavnih zahtjeva, koji je više puta ponovio predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, kardinal Daniel DiNardo, bio je onaj za apostolskom vizitacijom, tj. “hitnom i temeljitom istragom koja bi utvrdila kako su teški moralni prijestupi brata biskupa mogli biti tako dugo tolerirani te nisu predstavljali prepreku za njegovo napredovanje u službi”.

Premda nakon susreta nije spomenuto hoće li do istrage i apostolske vizitacije doista doći, čini se kako Vatikan ima druge planove.

Naime, nekoliko neimenovanih izvora potvrdilo je novinarima Cruxa kako je Sveti Otac na sastanku dao “protuponudu”, predloživši da umjesto plenarnog zasjedanja u studenom, američki biskupi održe duhovnu obnovu u trajanju od tjedan dana po uzoru na vježbe svetog Ignacija Lojolskog.

Američki portal također je doznao kako je biskupsko vodstvo stoga odlučilo pokrenuti vlastitu istragu, koju bi primarno vodili laici, a koja bi se fokusirala na četiri biskupije u kojima je Theodor McCarrick služio: New York, Metuchen, Newark i Washington D.C. Mana takve istrage jest što spomenute biskupije ne moraju surađivati s istražiteljima, s obzirom na to da Biskupska konferencija SAD-a nema kanonske mehanizme kojima bi ih mogla primorati na sudjelovanje.

Iako se čini kako je apostolska vizitacija otpala, Vatikan ipak priprema priopćenje o slučaju McCarrick, konkretnije o optužbama koje je iznio nadbiskup Carlo Maria Viganò. Podsjećamo, nekadašnji apostolski nuncij pri SAD-u optužio je papu Franju da je ignorirao sankcije koje je navodno protiv donedavnog kardinala (papa Franjo oduzeo je kardinalsku titulu Theodoreu McCarricku nakon što je biskupijska istraga pokazala da su optužbe za seksualno zlostavljanje vjerodostojne) podigao Benedikt XVI. Viganò je također optužio Svetog Oca da je, unatoč tome što je znao za optužbe protiv kardinala, McCarricka učinio svojim bliskim savjetnikom.

Papa Franjo isprva je odbio komentirati nadbiskupove tvrdnje, no na zasjedanju Vijeća devetorice kardinala (C9), tijelu koje pomaže Svetom Ocu u upravljanju Crkvom, održanom 10. rujna istaknuto je kako će u “aktualno raspravi” Vatikan uputiti “moguća i potrebna pojašnjenja”.

Navodno je za prikupljanje informacija za spomenuta “pojašnjenja” odgovoran kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, u kojeg Sveti Otac ima veliko povjerenje (što je istaknuo tijekom razgovora s novinarima na povratku iz posjeta baltičkim zemljama, osvrnuvši se na kardinalov doprinos oko sporazuma s Kinom).

Crux također doznaje da je kanadski kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, sve dokumente o McCarricku predao Državnom tajništvu Svete Stolice.

Isti medij izvještava kako je više izvora istaknulo da bi očekivani dokument Svete Stolice mogao “ugasiti neke požare” izazvane skandalom s Theodoreom McCarrickom i pismo nadbiskupa Viganòa.

Unatoč tome nekoliko sugovornika izrazilo zabrinutost smatrajući da bi odgovor Vatikana mogao biti sročen na takav način da više skriva nego što otkriva te da neće odgovoriti na dva ključna pitanja: zašto je McCarrick mogao nesmetano napredovati u službi unatoč optužbama, te tko mu je u tome pomagao.

I dok su neki sugovornici istaknuli kako su doista postojale sankcije nad McCarrickom, kako tvrdi nadbiskup Viganò, drugi postavljaju pitanje zašto je onda upravo on, dok je služio kao nuncij u SAD-u, sudjelovao na gala večerama s kardinalom McCarrickom (koji je navodno imao zabranu pojavljivanja na takvim svečanostima).

Jedan izvor tako je istaknuo kako je bivši nuncij znao nazvati katolička sveučilišta, žaleći se i upozoravajući, kada su htjela dodijeliti nagradu promicateljima teologije oslobođenja, dok navodno u slučajevima kada se nagrada dodjeljivala kardinalu McCarricku nije reagirao. Dapače, na jednoj gala večeri 2012. godina sam mu je uručio nagradu, nazvavši ga “kardinalom kojeg svi mi jako volimo”.