Udruga poljskih katolika-laika “Mladi križari”, koja stoji iza evangelizatorske kampanje u kojoj poznati svjedoče svoju vjeru, odlučila je isključiti poznatu tenisačicu Agnieszku Radwańsku iz svoje akcije nakon što se Poljakinja slikala gola za jedan sportski magazin.

Radwańska se u nekoliko navrata deklarirala kao katolkinja i bila je sudionikom akcije “Ne stidim se Isusa” (akcija je usmjerena prema mladima koje njihova okolina odvlači od vjere, zato takav provokativan naslov). U toj akciji mladež i poznate osobe snimaju video svjedočanstvo u kojem pričaju o svojoj vjeri i pozivaju mlade da i oni svoju vjeru otovoreno pokazuju i svjedoče. Jedan takav video snimila je i Radwańska, ali on se više ne može pronaći na stranici udruge koja je odlučila o tome objaviti i priopćenje.

“Mladi križari distanciraju se od nemoralnog ponašanja Radwańske i isključuju je iz naše akcije kao ambasadora naše udruge. Želimo naglasiti kako je u našoj akciji dosad sudjelovalo preko milijun ljudi, među njima brojni sportaši i umjetnici. Uvjereni smo kako većina njih svoju deklaraciju vjernosti Katoličkoj crkvi i njezinim pravilima shvaća ozbiljno. Zbog toga je još tužniji slučaj gospođice Radwańske koja je svojim postupcima demantirala vlastite riječi”, stoji na stranici udruge.

Potez udruge izazvao je potporu katoličke javnosti, ali i kritike nekih drugih komentatora, pa i onih iz medija koji sebe deklariraju kao konzervativne. U tim kritički intoniranim komentarima tvrdi se kako nagi foto session tenisačice za magazin ESPN nije vulgaran, kako su na fotografijama svi intimniji dijelovi tijela sakriveni, te da je reakcije udruge pretjerana. Oglasila se i sama Radwańska, te rekla kako fotografije imaju za cilj promovirati sportski način života, da je svoje tijelo pokazala samo u tu svrhu uz interview koji objašnjava njezin režim vježbanja, te da za slike nije dobila nikakav poseban honorar kao što su neki tvrdili.

Komentator katoličkog tjednika Gosca Niedzielnog Francziszek Kucharczak dao je u svojoj kolumni izvrstan prikaz suštine problema.

“Bog nije dao čovjeku osjećaj tjelesnog stida da bi ga tretirali kao “tabu koji teba srušiti”. Stid pred razgolićavanjem je dobar obrambeni mehanizam koji treba njegovati bez obzira što svijet govori. “Svijet” se sa stidom bori, a tu borbu nadahnjuje đavao. Agnieszka Radwańska je svojedobno poručila kako se ne stidi Isusa. To je izvrsno, ali priznavanje Isusa ne može ići ruku pod ruku sa stvarima koje su suprotne Kristovom duhu.  A razgolićavanje pred fotografskim aparatima jest suprotno Duhu. To osobu koja je fotografirana svodi na običan predmet, a u onima koji fotografiju gledaju budi “neprilične misli”. Radwańska je napravila pogrešku. Postala je dijelom sveprisutnog i dominirajućeg kulta tijela koji s duhovnim vrijednostima nema ničega zajedničkog”, napisao je Kucharczak i dodao kako pozornost javnosti tenisačica nije svratila na sportski način života nego samo na svoje tijelo.

“Svaraćanje pozornosti na važnost zdravlja i kondicije nije potrebno, jer živimo u kulturi koja zanemaruje upravo one slabe i bolesne ili ih abortira ili eutanazira”, piše Poljak.

Jakov Ivić