„Crkva ima jedinstvenu ulogu u borbi protiv čarobnjaštva i prema ‘čarobnjacima’ usmjerenog osvetničkog linča“, izjavio je Don Lippert, biskup Mendija na Papui Novoj Gvineji, prenosi Catholic Herald.

Premda kršćanske religije dominiraju u toj državi, mnogi stanovnici kombiniraju kršćanstvo s tradicionalnim vjerovanjima i praksama.

„Imamo kulturu, melanezijsku kulturu, zbog koje neke osobe snažno vjeruju u čarobnjaštvo, čak i neke vrlo obrazovane osobe“, rekao je Samuel Basil, zastupnik u papuanskom parlamentu i zamjenik vođe opozicije.

Premda vještičarstvo i progoni “vještica” nisu rijetka praksa na Papui Novoj Gvineji, zadnji incident koji se dogodio u toj državi široko je odjeknuo u svjetskim medijima. Naime, kako prenose Guardian, Breitbart, ali i drugi mediji, internetom i društvenim mrežama proširila se snimka koja navodno predstavlja “vještice”, svučene do gola te mučene od strane lokalnog stanovništva.

Žene su mučene pod optužbom da su na „nevidljiv način“ uzele srce određenog muškarca koji se razbolio i kasnije umro. Neki su ih također optužili da su nakon smrti vratile muškarčevo srce na mjesto.

Snimke prikazuju i kako jedna od žena moli za milost navodno govoreći: “Sine moj, prestani”, dok druga negira krivnju moleći da je se poštedi jer ima petero djece.

Već spomenuti biskup Mendija, područja gdje su se mučenja dogodila, Don Lippert izjavio je kako su se slike događaja dijelile na Facebooku i među srednjoškolcima. Biskup je izjavio kako se u početku bojao da će slike možda potaknuti nekoga da učini nešto slično, međutim sada smatra kako bi one mogle potaknuti ljude na otpor prema toj praksi.

Lippert je organizirao forum protiv čarobnjaštva na kojem bi trebali sudjelovati brojni biskupi, svećenici te američki veleposlanik u toj zemlji. Organizatori kažu kako je forum namijenjen zaustavljanju čarobnjaštva, ali i zaustavljanju nasilja nad ljudima optuženima za čaranje.

Kao glavni problem Lippert i drugi aktivisti vide nedostatka vladinog angažmana. Naime na Papui Novoj Gvineji je sve do 2013. vrijedio zakon prema kojem se nasilje moglo opravdati „borbom protiv čarobnjaštva“. Premda je danas napad na osobu pod optužbom čaranja kazneno djelo, policija i vlada ne uspijevaju iskorijeniti spomenutu praksu.

Kako prenosi NZ Catholic, nasilje nad osobama optuženima za vještičarstvo uzima i do 150 života godišnje, premda je taj broj sada u padu. Smatra se kako većinu žrtava čine žene.

Katolička Crkva pokušava, osobito preko časnih sestara, doprijeti do sela i osoba koje su optužene za vještičarstvo.

„One (časne sestre, op.a.) idu u središte zbivanja. Prijetili su im, napadali ih, kamenovali te u jednom slučaju zapalili. I same su optužene da su vještice. Nisu uvijek uspješne u prvom pokušaju, ali ne odustaju dok ne zbrinu žrtve“, zaključio je Lippert za Catholic Herald.

Tino Krvavica | Bitno.net