Dječak

Katolička agencija za posvajanje djece punog imena St Margaret’s Children and Family Care Society koja je aktivna u škotskom gradu Glasgowu i koja je odbila davati djecu na posvajanje homoseksualnim parovima ipak će moći nastaviti sa radom, presudile su vlasti u Škotskoj.

Prošle godine protiv St Margaret podnesena je tužba, a tužitelj je bila organizacija po imenu Nacionalno sekularno društvo. Tužba je tvrdila kako agencija krši britanske anti-diskriminacijske zakone jer ne želi davati djecu na usvajanje homoseksualnim parovima. Tužitelju je smetalo što pri odabiru roditelja agencija preferira heteroseksualne parove koji su u braku najmanje dvije godine i katoličke su vjere. U konkurenciju za usvajanje djece ulazili su i nekatolički parovi koji nisu nužno u braku. Ono što agencija nije željela uzeti u razmatranje bili su zahtjevi gay parova i zbog toga je Društvo tražilo da St. Margaret ostane bez statusa humanitarne organizacije, što bi značilo njezino zatvaranje.

Situacija je bila jako sumorna. Izgledalo je da će St. Margaret podijeliti sudbinu oko desetak katoličkih agencija za posvajanje u Britaniji koje su ili prestale sa radom ili izgubile svaku vezu s Katoličkom Crkvom koja ih je utemeljila. Zakon koji je učinio da se to dogodi jest famozni Equality Act iz 2010. kojeg je donijela labursitčka vlada. Ono što je bilo poebno zabrinjavajuće jest da je St. Margaret jedina katolička agencija u Škotskoj, te je specijalizirana za usvajanje djece s fizičkim ili mentalnim poteškoćama. Riječju, njezina aktivnost  je neprocjenjiva za zajednicu.

Nasreću, iako je Škotska državna agencija za humanitarne aktivnosti (OSCR) prošle godine presudila da agencija treba izgubiti status humanitarne organizacije, sada je posebno žalbeno tijelo pri OSCR-u usvojilo žalbu agencije i jednoglasno presudilo da ona može nastaviti s radom.

“Zahvalni smo za ovu mudru odluku. Ona znači da će obitelji koje su bile spremne na usvajanje na budućnost moći gledati s više sigurnosti, a djeca koja su u potrebi naći će dom pun ljubavi. St. Margaret je mala agencija koja radi veliki posao za zajednicu u najranjiviju djecu. Bilo bi šteta da smo morali prestati s radom”, izjavio je nadbiskup Glasgowa Phillip Tartaglia.

G. An. | Bitno.net