3

Situacija u Ukrajini sve je bliža građanskom ratu i sve više izmiče kontroli. Ukrajinske vlasti sve više u dijalogu s narodom koriste zastrašivanje, posežu za montiranim sudskim procesima, bezrazložnim uhićenjima, divljačkim premlaćivanjima, otmicama ljudi, ubojstvima.

Ima dokaza da je ukrajinska policija pucala na prosvjednike protuoklopnim mecima te željeznim mecima koji su samo pokriveni tankim slojem gume. Također, unatoč ukrajinskom potpisu Međunarodne konvencije o zabrani mučenja, ukrajinska je vlada i službeno dopustila policiji da protiv prosvjednika koristi vodene topove, bez obzira na to što su trenutne temperature u Ukrajini duboko ispod ništice. Osim toga, prosvjednici su međunarodnim predstavnicima ponudili dokaze da policija ljepljivom trakom učvršćuje čavle i staklo na bombe s plinom, pretvarajući ih tako u terorističko oružje. Postoje i snimke koje upućuju na to da policija namjerno puca „gumenim“ mecima u oči prosvjednika i novinara. Osim toga, specijalna policija namjerno puca po novinarima i njihovim kamerama, premlaćuje i zatvara novinare. Isto tako prolaze i liječnici te predstavnici Crvenog križa.

Nečovječno ponašanje policije prema ranjenicima postala je svakodnevica ukrajinskog glavnog grada. Policija jednostavno upada u bolnice, zatvara i premlaćuje ranjenike pa čak i one u životnoj opasnosti. Na udaru su i oni koji ne žele zauzima strane u ovom sukobu. Naime, policija smatra zločincem svakoga tko se u glavnom gradu Ukrajine u ovo vrijeme prijavljuje u traumatološku bolnicu te se takve ljude uhićuje. Ljudi se boje tražiti pomoć liječnika u bolnicama i ambulantama ili zvati hitnu pomoć. Broj nestalih već je odavno premašio brojku od 169 osoba. Tako da se već sada može tvrditi da ukrajinske vlasti krše sve međunarodne konvencije.

S obzirom na ove događaje u Ukrajini, Europska pučka stranka zaprijetila je predsjedniku Janukoviču Haaškim međunarodnim tribunalom. Ali prema tvrdnjama ministra unutarnjih poslova Ukrajine Vitalija Zaharčenka, ukrajinske vlasti smatraju da svi koji prosvjeduju protiv njih jesu ekstremisti koji ugrožavaju opstanak države te je država jednostavno dužna upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da uspostavi red.

Mnogi politički komentatori naglašavaju i to da ukrajinske vlasti pokušavaju isprovocirati međuvjerske sukobe. Razlog je tome što su katolici oba obreda (rimskog i rutenskog) masovno podržali proteste protiv pokušaja nametanja diktature u Ukrajini. Uz katolike, proteste masovno podržavaju i ukrajinski pravoslavci te protestanti, dok pravoslavci koji su u jedinstvu s Moskovskom patrijaršijom zapravo deklariraju podršku vlastima. U katoličkim župama oba obreda prikuplja se materijalna pomoć za prosvjednike, napose za žrtve policijskog nasilja. Katolički svećenici oba obreda s ukrajinskim pravoslavnim svećenicima redovito predvode molitve u žarištu prosvjeda – na Trgu neovisnosti u Kijevu. Grkokatolički svećenici probijaju se i u zatvore kako bi zatvorenim prosvjednicima pružili pomoć, te njihovoj rodbini prenijeli informacije o njima. Upravo preko tih privremenih zatvorskih kapelana svijet i doznaje o sudbinama nevino pritvorenih ili zatvorenih. Sve je ovo trn u oku ukrajinskim vlastima.

Osim toga, regije u kojima katolici čine većinu pučanstva (Lavov, Ivano-Frankivsk, Ternopil), dakle Galicija te regije u kojima katolici čine značajan broj stanovništva, a također regije pretežito nastanjene ukrajinskim pravoslavcima – Vynnycya, Zhytomyr, Poltava, Chernihiv s dijelom Cherkasy te veći dio regije Kyjiv, kao i djelomice sam grad, odmetnuli su se od središnje kijevske vlasti, proglasivši da zakonitom vlašću u Ukrajini smatraju isključivo Narodni savjet građana i opozicije. Katolički biskupi oba obreda jednoznačno su izjavili da podržavaju miran protest naroda i njegove zahtjeve. Na strani naroda je i Kijevska patrijaršija te većina protestantskih denominacija. Poradi takve situacije, režim Viktora Janukoviča traži ne samo legitimaciju kroz tijesnu suradnju s moskovskim pravoslavljem, već koristi tu konfesiju za pokušaje raspirivanja međureligijske mržnje.

Tako je prošlog tjedna grupa ruskih pravoslavaca naoružanih bejzbol palicama blokirala grkokatoličku crkvu sv. Nikole u Kijevu tražeći da im država preda sve grkokatoličke crkve u gradu i zatvori rimokatoličke. Osim toga, vlada pokreće sudske procese protiv grkokatoličkih svećenika. Zahvaljujući poljskim i belgijskim diplomatima te poljskim novinarima, u javnost su dospjeli detalji koji svjedoče da vlast pokreće te postupke na temelju potpuno lažnih optužbi. Obznanjivanje detalja tih procesa ipak je imalo učinak na ukrajinske vlasti, naime, svi sudski postupci trenutno su stavljeni na mirovanje, ali u bilo kojem trenu mogu biti opet pokrenuti.

Isto tako, policija ciljano napada baš katolike. O tome svjedoči i nedavno stravično ubojstvo istaknutog grkokatoličkog laika iz Lavova, Jurija Werbyckog. On i građanski aktivist Ihor Lucenko bili su oteti iz bolnice u Kijevu. Kasnije je divljački izmasakrirano tijelo Werbickog, istaknutog laika i predavača na Fizikalno-matematičkoj akademiji u Lavovu, pronađeno smrznuto u šumi pored Kijeva. Prema svjedočenju Ihora Lucenka, koji je preživio otmicu, otmičari su posebnom okrutnošću mučili i premlaćivali Werbickog, naglašavajući pri tome da su to činili iz mržnje prema njegovim vjerskim uvjerenjima i galicijanskom podrijetlu. Na njegovu sprovodu u Lavovu grkokatolički nadbiskup i metropolita mons. Ihor Voznjak naglasio je da je pokojni Werbycki stradao od ruke vlasti i da je vlast odgovorna za ovaj stravični čin.

Također specijalna je policija „Berkut“ usred Kijeva bezrazložno uhitila 17-godišnjeg unuka poznatog grkokatoličkog svećenika vlč. Mychajla Nyzkohuza koji nosi isto ime kao i njegov djed. Maloljetnog Mychajla pripadnici postrojbe „Berkut“ svukli su do gola na temperaturi minus 15 Celzijevih stupnjeva te su ga provukli kroz špalir specijalaca koji su ga tukli. Potom su mu nanijeli nekoliko udaraca nožem u debelo meso te ga pustili da krvari. Samo uplitanje novinara spasilo mu je život. Kao posljedice maltretiranja ostale su rane od noža, slomljena ruka i nos, slomljena rebra, hematomi te posjekotine na licu. Prema svjedočanstvu Mychajla, „Berkut“ je podvrgnuo ovakvim ili sličnim torturama sve koga god je uhitio, odabirući ljude koji su bili prepoznatljivi po galicijanskom, volynskom ili kakvom drugom govoru sa zapada Ukrajine. Postrojba „Berkut“ već je postala poznata u svijetu po svojim torturama da zarobljenike redovito svlače do gola na temperaturama ispod ništice i premlaćuju.

Trenutno se ne zna točan broj poginulih i ranjenih. Danas, 28. siječnja, katolički biskupi oba obreda pozvali su vjernike na post i molitvu pred Gospodinom za mirno rješavanje krize u zemlji. Prošle nedjelje, 26. siječnja, u svom govoru poslije „Angelusa“ Sveti Otac Franjo izjavio je da svojim molitvama obuhvaća dragi ukrajinski narod. Papa Franjo je također rekao da moli za vječni mir za poginule prosvjednike te je pozvao na obustavljanje nasilja u toj zemlji. U međuvremenu svoju podršku katolicima Ukrajine iskazala je Poljska biskupska konferencija (inače, u nedjelju 26. siječnja u crkvama širom Poljske održane su mise za ukrajinski narod) te Biskupska konferencija Kanade. Te dvije zemlje izjavile su da su spremne prihvatiti ukrajinske izbjeglice u slučaju potrebe. Svoju je podršku iskazao i američki kardinal Timothy Dolan, čija se nadbiskupija pridružuje molitvama za mir.

U petak 24. siječnja predstavnici Općeukrajinskog vijeća Crkva i vjerskih zajednica (Crkve, denominacije, vjerske zajednice koji su članovi tog Vijeća, obuhvaćaju 90% stanovništva Ukrajine koje deklarira svoju pripadnost nekoj vjeri) sastali su se s Viktorom Janukovičem da mu izlože poziciju svojih vjernika. Janukovič je tijekom tog susreta izjavio da se u zemlji sve odvija u granicama zakona. Na upit o mučenju i ubojstvima, nezakonitim uhićenjima i otmicama ljudi, Janukovič je uz ciničan smiješak rekao da nasilje rađa nasilje, potpuno šokiravši svoje sugovornike. Većina je Janukovičevih sugovornika oštro osudila ponašanje vlasti i samog predsjednika uz navode konkretnih zločina vlasti.

Usprkos nasilju vlasti, vjerski autoriteti Ukrajine pozivaju vlast da se vrati poštovanju Ustava Ukrajine i ljudskih prava te produži dijalog s građanima i opozicijom. Vrhovni nadbiskup kijevsko-galicki mons. Sviatoslav Ševčuk pozvao je vlasti da prestanu s represijama i vrate povjerenje društva, naglasivši da ovo nije građanski ili politički konflikt, već konflikt društva i sadašnjeg državnog aparata. U svom priopćenju Rimokatolička biskupska konferencija Ukrajine izrazila je nadu da će sadašnja vlast naći mogućnost mirnog rješenja krize, te je oštro osudila ponašanje ukrajinskih vlasti usporedivši njihov terorizam koji je okrenut protiv naroda s grijehom bratoubojice Kajina. Sljedećih nekoliko dana pokazat će hoće li ukrajinske vlasti krenuti putem nasilja i krvoprolića ili stvarnog dijaloga s društvom. U sadašnjem trenutku ukrajinski katolici najviše trebaju molitvenu potporu svoje braće te izraz solidarnosti s njihovom borbom za vlastita prava i slobodu njihove Domovine.

Za Bitno.net iz Ukrajine

Orest Wilczynski, svećenik Ukrajinske grkokatoličke crkve