Tračak svjetla pojavio se za malobrojne katoličke stanovnike Sjeverne Koreje nakon što je izašla vijest kako su južnokorejski svećenici dobili dozvolu od sjevernokorejskih vlasti da za vrijeme većih blagdana služe misna slavlja u toj zemlji.

Kako javlja AsiaNews, južnokorejska delegacija sastavljena od 4 biskupa i 13 svećenika posjetila je Pyongyang, glavni grad Sjeverne Koreje, na poziv Sjevernokorejske katoličke organizacije, inače kontrolirane od strane države.

Biskupska konferencija Južne Koreje objavila je kako će svećenici imati mogućnost slavljenja svete mise u katedrali Changchung u Pyongyangu, jedinoj katoličkoj crkvi u cijeloj zemlji.

Premda Ustav Sjeverne Koreje garantira religijske slobode one de facto ne postoje. Jedini dopušteni kult je kult ličnosti prema „ocu domovine“ Kim Il-sungu i njegovu sinu Kom Jong-ilu, a osobe koje javno iskazuju vjerske osjećaje često bivaju proganjane, zatvarane, a ponekad i ubijane.

Razne procjene ukazuju kako katolika u Sjevernoj Koreji ima između 1000 i 10 000, međutim smatra se da nisu organizirani u neku podzemnu crkvu. Koliko je poznato u toj zemlji nema niti jednog katoličkog svećenika.

Otac Lee Eun-hyung, predsjednik Odbora za pomirenje Korejskog naroda, izjavio je za UCA News kako je, u rijetkim slučajevima kada je imao mogućnost slaviti misu u Pyongyangu, euharistijsko slavlje uvijek bilo posjećeno.

„Međutim, sjevernokorejske vlasti rekle su mi kako je strogo zabranjeno da ja i moji suradnici komuniciramo osobno s prisutnim građanima“, nadodao je Lee.

Otac Lee rekao je i kako se kongregacija u nedostatku svećenika često vjerno okuplja na službu čitanja koju predvode laici.

Pyongyang je ranih 40-ih godina prošlog stoljeća, prije Korejskog rata, bio važan kršćanski centar s oko 300 000 kršćana. Nakon povlačenja crte razgraničenja i uspostavljanja komunizma u sjevernom dijelu Korejskog poluotoka većina ih je izbjegla u Južnu Koreju.

Tino Krvavica | Bitno.net