kardinal turkson o trumpu

Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, progovorio je o nekim zadnjim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa i opisao ih kao “izazov” za Katoličku Crkvu, dodajući kako Sveta Stolica računa na američke biskupe da svojim angažmanom pokušaju natjerati političara da odustane od nekih svojih odluka.

Turkson je razgovarao s novinarima povodom skorašnje vatikanske konferencije o enciklici Pavla VI. Populorum Progressio iz 1967. te se dotakao odluka predsjednika Trumpa, posebice onih povezanih s mogućom ugrozom sustava zaštite okoliša.

Američki je predsjednik, naime, ovaj tjedan potpisao čitav niz uredbi kojima je poništio mjere prethodne administracije usmjerene smanjivanju negativnih posljedica klimatskih promjena. Trump je svoju odluku objasnio stimuliranjem američke industrije ugljena i željom za eliminiranjem mjera koje su smanjivale američku konkurentnost.

S druge strane, stručnjaci za zaštitu okoliša kao i brojni politički dužnosnici, upozorili su kako Trumpove mjere ugrožavaju postignuća u borbi protiv klimatskih promjena.

Sada se njihovim glasovima pridružila i Sveta Stolica, točnije kardinal Turkson.

“Ako predsjednik ne bude slušao suprotne glasove, uključujući i one koji dolaze iz američkog episkopata, i ponovno razmisli o svojim pozicijama u ovim pitanjima, Sjedinjene Države riskiraju da ih Kina prestigne kao vodeća zemlja u zaštiti okoliša”, poručio je kardinal čiji je dikasterij nadležan, među ostalim, i za pitanje zaštite okoliša, pitanje kojem je papa Franjo posvetio svoju encikliku iz 2015. “Laudato Si”.

Turkson se tako referirao i na Trumpove izjave u kojima je ovaj najavio mogući izlazak SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, postignutog 2015. koji Papa podržava. Kinu je spomenuo jer je ta država nedavno objavila kako je odlučila uložiti milijarde dolara u tehnologije koje će smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Dodao je kako se nada da će se Trumpova stajališta o tim pitanjima promijeniti.

“Prvi znak nade jest sve veći broj glasova koji upozoravaju na znanstvene činjenice o globalnom zatopljenju i etičkoj obvezi zaštite okoliša za generacije koje dolaze. Nadamo se da će, korak po korak, drugačija stajališta biti izražena i da će predsjednik promijeniti svoje mišljenje”, rekao je Turkson.

Kardinal se, kako prenosi stranica Crux, kritički osvrnuo i na Trumpove odluke o privremenoj zabrani imigracije (koje su u međuvremenu suspendirane zbog odluka sudskih vlasti) te povećanje proračunskog izdvajanja za vojnu obranu.

Zbog svega ovoga, rekao je, Vatikan računa na Američku biskupsku konferenciju da lobira protiv nekih odluka Bijele kuće.

Turksonove izjave uslijedile su nakon što je biskup Frank J. Dewane, predsjednik Odbora za pravdu i ljudski razvoj, također kritizirao Trumpovu politiku redefiniranja politike zaštite okoliša i rekao da zadnje odluke “ne nude plan za osiguravanje pravilne skrbi za ljude i okoliš”.

Goran Andrijanić | Bitno.net