Kardinal_Slusao sam glazbu Amy Winehouse jer zelim razumjeti mlade

Predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi rekao je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji kako je u zadnje vrijeme puno slušao glazbu nedavno preminule britanske pop pjevačice Amy Winehouse, jer želi razumjeti kulturu mladih i njezin jezik.

– Čak i u toj potresnoj glazbi i tekstovima može se čuti potraga za smislom – rekao je kardinal.

Ravasi je to izjavio na tiskovnoj konferenciji kojom je najavio plenarno zasjedanje Papinskog vijeća za kulturu na kojem će se raspravljati o novoj kulturi mladih i koje je započelo u srijedu, 6. veljače. U pripremnim materijalima pred događaj napisano je kako Crkva mora naučiti “kod” suvremene popularne kulture kako bi dala odgovore na vječita egzistencijalna pitanja koja mladi naraštaji postavljaju na specifičan način, jezikom svoje kulture.

Na istoj tiskovnoj konferenciji kardinal je Ravasi rekao kako “ne treba na mlade naraštaje gledati s pesimizmom” iako među njima ima sve više “pragmatičnog individualizma, potrage za užitkom i zabavom i gubljenja osjećaja za ono što je moralno”.

Međutim, kako je rekao Ravasi, unutar te “raznolikosti” mladih krije se “iznenađujuće sjeme autentičnosti i plodonosnosti”. Od “njihove ljubavi prema glazbi, sportu i prijateljstvu koja potvrđuje da ne živi čovjek samo od kruha”, do njihove “originalne duhovnosti, iskrenosti i slobode koji se kriju ispod naslaga indiferentnosti”.

G. A. | Bitno.net