“Bojim se da Zapad polagano umire”, izjavio je kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u razgovoru koji je dao tijekom svog nedavnog boravka u Francuskoj.

Sarah je pojasnio kako postoji sve više znakova da zapadna civilizacija nestaje u svom autentičnom obliku.

„Rađa se sve manje djece. A vi doživljavate i invaziju drugih kultura, drugih naroda koji su brojniji i koji će postepeno početi dominirati te promijeniti vašu kulturu, vrijednosti i uvjerenja”, rekao je Sarah.

Kako je rekao, a poljska redakcija Radio Vatikana je prenijela, za sve više Europljana važni su samo novci i napredna tehnologija.

„Najviše me uznemiruje da Europa nije svjesna svojih korijena. Gubi ih, a znamo da drvo bez korijenja umire. Potrebno je da ljudi vrate vjeru u Boga, jer s vjerom dolazi i pravilan smjer u životu i kršćanske vrijednosti”, poručio je afrički kardinal.

Sarah je već u više navrata govorio o potrebi za povratkom zapadne kulture Bogu, što je moguće ostvariti tek povratkom nekim temeljnim duhovnim vrijednostima poput ispravno shvaćenog siromaštva i tišine u kojoj se Bog iznova otkriva.

Goran Andrijanić | Bitno.net