Foto: screenshot”Krizu u Crkvi izazvali su ljudi, a nastala je zato što smo se prilagodili duhu života bez Boga”, rekao je kardinal Müller tisućama mladih Amerikanaca koji su se okupili na 2020 Student Leadership Summitu koji se ove godine održava u Phoenixu.

“Otrov koji paralizira Crkvu je stav da bismo se trebali prilagoditi zeitgeistu, duhu vremena, a ne Božjem duhu, da bismo trebali relativizirati Božje zapovijedi i reinterpretirati nauk objavljene vjere”, dodao je njemački kardinal.

Upozorio je i kako u samoj Crkvi postoji određeni broj onih koji “čeznu” za katolicizmom bez dogmi, bez sakramenata i bez nepogrešivog Učiteljstva.

Govoreći o ideologijama koje zahvaćaju mlade koji traže sreću bez Boga, Müller je kazao kako možemo biti sretni samo ako “prihvatimo oblik života na koji je svakoga od nas Bog osobno pozvao: u sakramentu braka, u celibatskom svećeništvu, ili u duhovnom životu prema tri evanđeoska zavjeta siromaštva, poslušnosti i čistoće zbog kraljevstva Božjeg”.

Naglasio je kako je zahvalnost ključni dio kršćanskog života te potaknuo okupljene da u ime svega stvorenoga zahvaljuju Bogu što je na svijet poslao Krista Spasitelja.

“Kao kršćani, imamo muzičku svijest o životu: u našim srcima odzvanja pjesma hvale zato što smo otkupljeni. Ta melodija je ljubav, harmonija je radost u Gospodinu”, rekao je.

Osvrnuo se i na pokušaje modernizacije Crkve koji od nje traže da odbaci ono što drži istinitim zbog izgradnje “nove religije svjetskog jedinstva”.

“Kako bi ta meta-religija bila prihvaćena, jedina cijena koju Crkva treba platiti bila bi odbacivanje njezine istinitosti. Čini se da to nije veliki problem budući da relativizam koji u našem svijetu prevladava ionako odbacuje ideju da možemo upoznati istinu te se predstavlja kao jamac mira između svjetonazora i svjetskih religija”, rekao je Müller.

Protuotrov društvu koji želi kršćanstvo pretvoriti u “civilnu religiju” je, smatra kardinal, život u vjeri, življen u vječnoj Kristovoj istini. “Isus Krist nije prikaz neke nadvremenske istine: On osobno jest ‘put, istina i život’”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net