“Katolici nemaju razloga slaviti početak reformacije”, rekao je pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller u knjizi razgovora koje je s njim vodio španjolski novinar Carlos Granados.

“Mi katolici nemamo nikakav razlog slaviti 31. listopad 1517., datum koji se navodi kao početak reformacije koja je dovela do raskola unutar zapadnog kršćanstva”, rekao je kardinal i nastavio:

“Ako smo uvjereni da je božanska Objava sačuvana cjelovita i nepromijenjena kroz Sveto pismo i Tradiciju, kroz nauk vjere, kroz sakramente, kroz hijerarhiju Crkve koju definira božansko pravo i sakrament svetog reda, ne možemo prihvatiti da postoji opravdan razlog za odvajanje od Crkve.”

Dan reformacije bit će posebno proslavljen iduće godine kada protestantske, a posebice evangeličke vjerske zajednice slave 500 godina od kada je Martin Luther poslao tekst u kojem se biskupima njemačkih gradova žalio na prodaju indulgencije, odnosno oprosta vremenite kazne za grijeh. Dokument je posljedično doveo do odvajanja velikog dijela njemačkih biskupija od Crkve, a Luther je 1521. bio ekskomuniciran.

500. obljetnica reformacije bit će posebno svečano obilježena u zemljama te vjerske tradicije, a objavljeno je kako će papa Franjo iduće godine nazočiti ekumenskoj komemoraciji u Švedskoj, zajedno s predstavnicima Luteranske svjetske federacije i drugih religija.

Kardinal u razgovoru ističe , govoreći o ekumenskim procesima s protestantskim zajednicama, da je velika prepreka ekumenizmu “usvajanje nekih modernih ideologija i relativizma”.

Također je dodao: “Protestantizacija Katoličke Crkve na temelju sekularne vizije bez pozivanja na transcendentno ne samo da nas neće pomiriti s protestantima nego će nam i uskratiti susret s otajstvom Krista. Jer u Kristu smo čuvari nadnaravne objave kojoj dugujemo potpunu poslušnost intelekta i volje”, rekao je kardinal riječima citirajući dokument Dei Verbum.

Knjiga kardinala Müllera pod naslovom “Razgovor o nadi” izlazi 30 godina nakon knjige njegovog prethodnika Josepha Ratzingera  “Razgovor o vjeri“. I kao što je nekoć Ratzinger svojom knjigom unio svjetlo u mnoge tada vladajuće teološke nejasnoće, tako sada u ovoj knjizi “Razgovor o nadi” aktualni pročelnik Kongregacije za nauk vjere otvoreno i jasno prigovora o suvremenim nejasnoćama u Crkvi i društvu. Nakon španjolskog izdanja knjiga “Razgovor o nadi” se prevodi na mnoge jezike, a u pripremi je i hrvatsko izdanje koje će čitateljima biti uskoro dostupno u izdanju nakladničke kuće Verbum.

Bitno.net