Kao hodočasnik – ali i u ime Zbora za evangelizaciju narodâ – molim Blaženu Djevicu Mariju da zaštiti djelo evangelizacije u svijetu. Ona koja je rodila Isusa, živo evanđelje, Riječ Božju, neka bude i dalje majka svoj djeci Crkve, osobito na azijskom kontinentu – rekao je kardinal Fernando Filoni, pročelnik Zbora za evangelizaciju narodâ, na misi koju je slavio u četvrtak, 22. siječnja, u nacionalnom marijanskom svetištu La Vang, prilikom svojeg pastoralnog posjeta Vijetnamu.

U homiliji je kardinal Filoni pozvao vjernike da se vrate na podnožje križa, gdje nam je Isus darovao Mariju za majku. „Ona je danas s nama, i zajedno s vama, iznova joj povjeravam evangelizaciju ove zemlje i čitavog azijskog kontinenta“ – kazao je kardinal.

Prekjučer je pak pročelnik Zbora za evangelizaciju narodâ slavio misu u pastoralnom centru u gradu Da Nang, povodom 400. obljetnice evangelizacije Vijetnama, koja je, dolaskom isusovačkih misionara, započela upravo tamo. Osim toga, Biskupija Da Nang slavi 50. obljetnicu uspostave. Kardinal Filoni je to istaknuo, na prvom mjestu, kao prigodu za zahvalu na daru vjere, a potom na vjernosti predaka vijetnamskih kršćana, koji su u vremenima progona svjedočili Krista i ostali mu vjerni.

Na misi – tijekom koje je kršteno 50 odraslih katekumena i 10 djece – kardinal je u homiliji istaknuo tri točke: Prvo, nismo mi prvi tražili Boga, već je Bog prvi tražio nas. Drugo, kao što nas sveti Pavao uči, u Isusa moramo vjerovati u srcu i moramo ga ispovjediti usnama i životom. To znači da vjera nije tek privatni osjećaj, već je i javna stvarnost; katolička – odnosno opća – i otvorena svima. Treće, budući da vjera nije samo individualni, već i zajednički čimbenik, ona čini zajednicu osoba s misijskim poslanjem.

U homiliji, pak, na misi koju je jutros slavio u blizini grada Saigona, kardinal je Filoni rekao da nema pravoga milosrđa bez propovijedanja evanđelja. Naviještanje evanđelja nije nešto drugotno, već, kako kaže sv. Pavao, naša dužnost! Obveza: „Jao meni, ako ne propovijedam evanđelje“. Ali gdje? Kako? – upitao je kardinal i odgovorio: svugdje i uvijek!

RV | Bitno.net