Sigurni smo da Crkva u cijelom svijetu moli za Irak, ali Zapad i njegove vlade, čini se da su zaboravili tragediju koju proživljava iračko pučanstvo; kao da je normalno svakoga dana slušati o mrtvima, atentatima i o nasilju – tim je riječima kaldejski nadbiskup Mosula msgr. Emil Shimoun Nona, u razgovoru za agenciju AsiaNews, opisao ozračje u toj zemlji, i posebno u spomenutom gradu, u kojima ne prestaje krvoproliće, dok je kršćanska zajednica sve manja.

O tomu se više ne govori – rekao je nadbiskup – ali, nadamo se da će se pozornost ljudi ponovno vratiti na iračku dramu, da će osjetiti našu potrebu za mirom i smirenošću. To je ono što najviše želimo. U prošlosti je upravo biskupija Mosul oplakala nasilnu smrt svojih pastira, među kojima bivšega biskupa msgr. Faraja Rahhoa, koji je bio otet, te patra Ragheeda Gannija.

Nadbiskup je Nona također istaknuo da se stanje u posljednjih nekoliko mjeseci nije mnogo promijenilo, te da izbori nisu donijeli neke velike promjene, jer atentati, kao i ubojstva, događaju se gotovo svakoga dana. Vlasti katkada odrede policijski sat, vojska blokira ulice, te je teško prolaziti s jednoga kraja grada na drugi, a to ljudima još više otežava život – primijetio je nadbiskup.

Naša se kršćanska zajednica u Mosulu nada i moli za to da iračko društvo postane zrelo, da bude u stanju prihvatiti drugačije osobe, jer je drama suživota i prihvaćanja drugoga sve hitnija i teža. To je posljedica nepostojanja sigurnosti, dok je naš cilj izgradnja otvorenije i umjerenije društvene stvarnosti – rekao je nadbiskup Nona. 

Odgovor je kršćana u brojnim slučajevima i dalje bijeg, a posebno u velikim gradovima, Crkva ne može mnogo učiniti. Kršćanski se vođe zauzimaju za rješavanje nekih teškoća, ali zadaća je iračkih vlasti riješiti velika i nerazriješena pitanja – objasnio je nadbiskup te istaknuo da je za kršćane vrlo važno da budu nazočni u državi, u ustanovama; međutim, broj je vjernika izrazito malen. Veliki je problem u tomu što su oni koji napuštaju zemlju, najčešće obrazovani i dobrostojeći ljudi, dok ostaju siromašni i najslabiji, oni koji nemaju mogućnosti za bijeg – napomenuo je nadbiskup Nona.

(RV/Bitno.net)