Naime, inženjer Marconi instalirao je kratkovalni radiotelefon između Vatikana i Castel Gandolfa. Premda njegov uređaj nije mogao slati tekstualne poruke i nije imao kapacitet za preuzimanje i instaliranje aplikacija za uživanje na glatkom zaslonu osjetljivom na dodir, papi Piju XI. to je svakako bilo dovoljno dobro isprobati, piše Aleteia.

Prema riječima Livija Spinellija, jednog od organizatora izložbe koja je svečano otvorena 2004. u Santa Marinellu (obalno područje sjeverno od Rima gdje je Marconi proveo mnoge svoje oglede), dokazi pronađeni u Marconijevoj arhivi u Chelmsfordu (UK) pokazuju da je talijanski izumitelj razvio uređaj koji se sastoji od prijenosne antene, mikrovalnog generatora i radijskog odašiljača koji bi bio prilično sličan dijelovima koji se koriste u suvremenim mobilnim telefonima. Zapravo, kako je objasnio Spinelli, Marconi je shvatio da je njegov uređaj prototip „prijenosnog telefonskog aparata koji koristi kratke i ultrakratke mikrovalove“.

Marconi je provodio različite eksperimente s raznim odašiljačima. Jedan od tih eksperimenata bio je instaliranje radiovalnog telefona s kratkim valovima kako bi se otvorila linija između Vatikana i Papine ljetne rezidencije u Castel Gandolfu, udaljenih 30-ak km. Bilo je to 1932., samo godinu dana nakon inauguracije Radio Vatikana, projekta koji je također započeo Marconi.

Oba događaja zbila su se za vrijeme pontifikata Pija XI. – pape poznatog po svom moderniziranju: osnovao je Vatikanski opservatorij i Papinsku akademiju znanosti, obnovio Vatikanske knjižnice i prvi je radio uporabio u pastoralne svrhe. Marconi i Papa bili su nekako srodne duše, ali samo kad je riječ o tehnologiji. Politički oni nisu mogli biti više u međusobnom sukobu. Naime, postoji sve više dokaza da je izumitelj podržavao Mussolinijevu antisemitsku politiku, dok je Pio XI. bio autor triju velikih enciklika protiv totalitarnih sustava 20. stoljeća: Non abbiamo bisognoMit brennender sorge i Divini Redemptoris.