Epsko djelo C. S. Lewisa “Kronike iz Narnije” vjerojatno je inspirirano životom katoličke blaženice i stigmatičarke Lucije Brocadelli iz grada Narni koji se nalazi između Asiza i Rima, donosi uCatholic.

Lucija Brodacelli rodila se krajem 13. prosinca 1476. godine u plemićkoj obitelji. Bila je pobožno dijete, a u dobi od pet godina je imala prvu viziju, dok je s 12 godina sklopila zavjet čistoće i odlučila postati dominikanska redovnica.

Godinu dana poslije joj je preminuo otac pa je Lucija povjerena na skrb ujaku, koji ju je odlučio udati za milanskog grofa Pietra di Alessija. Međutim, djevojka je u srcu znala kako joj njezin zavjet ne dozvoljava ulazak u brak. Međutim, jednom prilikom je imala viđenje Djevice Marije, svetog Dominika i svete Katarine Sijenske koji su joj rekli kako se može udati, ali treba ostati djevica, kako ne bi prekršila svoj zavjet. Srećom, grof Pietro je pristao na to da Lucija kao njegova supruga očuva zavjet čistoće.

Lucija je kao grofica živjela pobožno i bila posvećena siromašnima, kojima je dijelila odjeću i hranu. Njezin je duhovni život rastao, pa je naposljetku postala dominikanska trećoredica.

Kasnije je počela živjeti u samostanu u Viterbu, gdje je također imala vizije i postala stigmatičarka. Preminula je 1544. godine. Kada su godinama kasnije otvorili njezin grob, pronašli su njezino neraspadnuto tijelo. Papa Klement XI. ju je 1710. proglasio blaženom.

Lewisov biograf Walter Hooper tvrdi kako je pisac posjetio Narni i odlučio latinski naziv mjesta iskoristiti za naslov romana. “Kada je Walter Hooper upitao Lewisa gdje je pronašao riječ Narnia, Lewis je otvorio Murrayev Atlas svijeta, otvorio na kartu Italije i na njoj podvukao ime gradića Narnia, jer mu se sviđao zvuk te riječi”, piše.

Upitan je li glavni lik Lucy Pevensie nazvan po blaženoj Luciji, Hooper je potvrdio kako je stigmatičarka bila Lewisovo nadahnuće. Također je dodao kako je, nakon dugogodišnjeg proučavanja, ustanovio kako Lewisova Lucy ima sličnosti s blaženom Lucijom. “Mislim da imenovanje njegova najboljeg lika Lucy ne može biti drugo nego namjerno. Mislim da je upravo blažena Lucija iz Narnija svijetu darovala jedan od najomiljenijih i duhovno najzrelijih likova u engleskoj prozi”, piše.

Hooper ostavlja mogućnost da ipak nije u pravu. “Što ako sam u krivu? Ovako ću odgovoriti. Pretpostavljam kako ćemo u raju sresti C. S. Lewisa u društvu blažene Lucije iz Narnije. Što će nam oni tada reći? Hoće li nam odgovoriti tko je piscu bio inspiracija za lik Lucy? Mislim da će se oboje nasmijati. Blaženica će nam poručiti kako će nam poslije odgovoriti na naša pitanja jer sada ima važnijeg posla. Lewis je ovdje kako bi nas vodio u prisutnost našeg Domaćina. Nakon toga možemo razgovarati o stvarima koje nas zanimaju. Ali ne još… “, piše Hooper.

Priču o tome kako je pisac C. S. Lewis postao kršćanin možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net