Jeruzalem

Osvrnuvši se na probleme kršćana u Svetoj Zemlji u razgovoru za Radio Vatikan, msgr. William Shomali, pomoćni biskup latinskog jeruzalemskog patrijarhata, rekao je da je uvjeren kako Bog neće dopustiti da nestane kršćana u Svetoj Zemlji.

– Kao potvrdu toga što govorim navodim činjenicu: Prije 160 godina, kad je kršćana bilo samo deset posto, bilo nas je 21 tisuća u cijeloj Svetoj Zemlji, a to znači u Galileji, jeruzalemskom i betlehemskom području, a sada kad smo dva posto u cijeloj Svetoj Zemlji – Izraelu, uključujući palestinske teritorije, ima nas 180 tisuća, k tomu 230 tisuća stranih radnika i osim toga tu su i doseljeni Rusi. Broj se dakle povećao premda se postotak smanjio. Stoga velim da Bog neće dopustiti da kršćani nestanu iz Betlehema, Nazareta i Jeruzalema – ustvrdio je biskup.

– Prema statistikama ima nas manje, prije šezdeset godina u Betlehemu nas je bilo pedeset po sto, danas nas u betlehemskom području ima oko trideset tisuća, a Betlehem ima oko dvjesto tisuća stanovnika, nas ima dakle 15% – istaknuo je biskup Shomali.

Na upit zašto kršćani napuštaju Svetu Zemlju, rekao je da je glavni razlog gospodarsko stanje u zemlji, koje primorava kršćane da traže posao. Palestinsko je gospodarstvo bilo uvjetovano političkim stanjem u zemlji: izraelska okupacija, a i prije su bili Englezi te građanski rat, a još prije bio je turski režim, nimalo lak – primijetio je biskup.

– S pogoršanjem gospodarskog stanja pogoršao se i položaj kršćana. Premda smo manjina, vjerska sloboda nije ograničena. Nekomu to može izgledati čudno, jer su kršćani bili napadnuti u mjestu Laturn; netko bi mogao reći da nas napadaju sa svih strana. To je istina, ali je i istina da su to izvanredni a ne svakidašnji događaji. Mi uživamo potpunu vjersku slobodu. Razlozi kršćanskog iseljavanja gospodarske su i političke naravi – istaknuo je biskup.

Na upit kako zaustaviti iseljavanje kršćana, odgovorio je da prije svega kršćane valja uvjeriti u važnost njihove nazočnosti u Svetoj Zemlji, da Bog želi da ostanu tamo gdje su rođeni i jer su pozvani da svojom prisutnošću svjedoče evanđelje. Njihovu prisutnost valja dakle tumačiti s teološkog stajališta, osim toga valja im pružiti i moralnu potporu, a stoga mislim da bi svi hodočasnici trebali posjećivati naše župe tako da vjernici mogu osjetiti da nisu zaboravljeni. Osim toga, valja poduprijeti odgojne, zdravstvene i građevinske projekte u korist kršćana, jer oni upotpunjuju duhovne i moralne napore – zaključio je biskup Shomali. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com