U Jeruzalemu je od 30. siječnja do 4. veljače održan III. međunarodni kongres povjerenika Svete zemlje, pod predsjedanjem generalnog ministra fra Josea Rodrigueza Carballa OFM i kustosa Svete zemlje fra Pieerbattiste Pizzaballe OFM.

Jeruzalem

Okupljeni franjevci molili su zajedno na svetim mjestima našega otkupljenja, molili su križni put ulicama Jeruzalema u spomen muke, smrti i uskrsnuća Gospodina Isusa, a cijeli tjedan razmišljali su i raspravljali o franjevačkom identitetu, ulozi i poslanju Manje braće u Svetoj zemlji, o naporima koji se čine na polju komunikacije, o važnosti franjevačkog odnosa prema biskupijama i drugim crkvenim institucijama po cijelome svijetu, prenosi mrežna stranica splitskih franjevaca www.franjevci-split.hr.
U tijeku pet dana franjevci su razmijenili međusobna iskustva, poteškoće i radosti u različitim povijesnim, kulturnim i običajnim prilikama u krajevima u kojima djeluju. Franjevci u Svetoj zemlji djeluju oko osamsto godina, a na susretu su propitkivali o načinu franjevačkog djelovanja, kako utjeloviti Evanđelje, kako prenijeti radost vjere. Kako bi franjevačko djelovanje bilo što plodonosnije, posvetili su veliki dio vremena u izradi Vademecuma, koji će povjerenicima biti pri ruci u različitim etapama njihova apostolata u osjetljivoj zadaći materijalne pomoći kustodiji Svete zemlje i u odnosima prema biskupijama i drugim crkvenim institucijama. Susreli su se s mnogo laika suradnika, kojima su izrazili zahvalnost za njihovo djelovanje, a na kraju kongresa donijete su i preporuke koje pomoći u misiji Manje braće u Svetoj zemlji.
Ističe se da u svetim mjestima se susreću kršćanske zajednice, tj. živa Crkva, sa svim svojim ljudskim, socijalnim i religioznim problemima. U ovim povijesnim prilikama na Bliskom istoku, procesu političkih promjena, koje mogu dodatno otežati opstojnost kršćanskih zajednica na ovim prostorima, franjevci žele nastaviti svjedočiti ljepotu i snagu kršćanske tradicije u Svetoj zemlji, kojoj pripadaju i koja je sastavni dio država ovih prostora. Preporučuje se stoga pronaći nove prikladnije načine djelovanja i promoviranja Svete zemlje, pri čemu važno mjesto imaju sredstva društvenog priopćivanja, a Godina vjere poticaj je boljeg poznavanja i solidarnosti sa Svetom zemljom. (ika/bitno.net)