Jedan od nas

Od ukupno šest građanskih inicijativa unutar EU koje su dosad pokrenute i dovršene, najveći odaziv zabilježila je ona “Voda je ljudsko pravo”, s 1.857.605 glasova. ECI inicijativa “Jedan od nas”, koja je dovršena 1. studenoga, prema dosadašnjim podacima postavila je rekord, a također je jedina građanska inicijativa koja je minimalnu kvotu potpisa dosegla u više od 20 zemalja EU. Europska komisija zabilježila je dosad postizanje kvoruma u sedam zemalja.

Inicijativa “Jedan od nas”, na sudjelovanje u kojoj su pozvali i hrvatski biskupi na svom plenarnom zasjedanju u listopadu, poziva Europsku komisiju da revidira fiskalnu politiku: EU fondovima ne smiju se promicati aktivnosti koji zahtijevaju uništavanje ljudskih embrija, posebno u područjima istraživanja, razvojne politike i javnog zdravstva.

Hitnost njihovih ciljeva inicijatorima potvrđuje i aktualna rasprava u Europskom parlamentu. Odbor za žene i ravnopravnost spolova u svom izvješću od 22. listopada, takozvanom “Estrela izvješću”, opisuje pobačaj kao ljudsko pravo, promiče poboljšanje pristupa centrima za pobačaj u Europi i sprječavanje mogućnosti da medicinsko osoblje može odbiti izvršenje pobačaja na temelju priziva savjesti. Mnoge od tih tvrdnji ne spadaju u nadležnost Europske unije, no prijedlog je odgođen samo zahvaljujući tijesnoj većini, a izvješće je vraćeno Odboru. Uspjeh prijedloga neutraliziran je zahvaljujući naporima inicijative “Jedan od nas”, kažu pokretači.

IKA